Bebekleri Sarsma İle İlgili Uyarı: Erken Müdahale Önemli
Prof. Dr. Yakup Aslan, bir bebeÄŸin aşırı sarsıldığından ÅŸüpheleniliyor ise hiçbir ÅŸikayet olmamasına raÄŸmen mutlaka doktora götürülmesi gerektiÄŸini, bulguların erken dönemde görülemeyebileceÄŸini belirtti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı YenidoÄŸan Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Aslan, AA muhabirine, sarsılmış bebek sendromunun, bebeklerde ve yeni yürümeye baÅŸlayan 2 yaşın altındaki çocuklarda ani sarsılmaya baÄŸlı oluÅŸan beyin hasarı olduÄŸunu söyledi.
Sendromun pek çok belirtisi olduÄŸunu dile getiren Aslan, bunların bir kısmını sadece doktorların fark edebileceÄŸini ifade etti.
Doktorların görebileceÄŸi bulgulara da deÄŸinen Aslan, "Mesela gözün retina tabakasında kanama olabiliyor, beyin kanaması geliÅŸebiliyor. Bunlar erken dönemde bulgu vermeyebilir. İleri dönemlerde epilepsi, zeka ve motor geliÅŸim geriliÄŸi gibi sorunlar görülebiliyor. Bunları ancak doktor görebilir." dedi.
Aslan, ailelerin bazı önemli bulgulara dikkat etmeleri gerektiÄŸine deÄŸinerek, "Aşırı huysuzluk veya aÄŸlama atakları, aşırı uyuklama, uyandırılamama, beslenememe veya emmeme, nöbet geçirme, kusma, vücutta morluklar ve koma hali. Hatta ölüme kadar giden semptomlar ya da bulgular görülebilir. Bu bulgu veya bozuklukları aile bireyleri fark edebilir." diye konuÅŸtu.
Sarsılmış bebek sendromunda erken müdahalenin çok önemli olduÄŸuna dikkati çeken Aslan, ÅŸöyle devam etti:
"BebeÄŸin aşırı sarsıldığından ÅŸüpheleniyorsak hiçbir ÅŸikayet vermese de mutlaka doktora götürmek lazım. Çünkü bulgular bazen erken dönemde çıkmaz, bir süre sonra beyin kanamaya veya ödem geliÅŸmeye baÅŸladığında anlaşılır ki o zaman geç kalmış oluyoruz. O yüzden bir bebeÄŸin herhangi biri tarafından veya yanlışlıkla ailesi tarafından ani aşırı bir sarsılmaya maruz kaldığını düÅŸünüyorsak 112 aracılığıyla hemen doktora baÅŸvurmamız gerekiyor."
"Sanki beyni bir duvara vurmuşsunuz gibi travmaya maruz kalıyor"
BebeÄŸi dizde veya kucakta yumuÅŸak bir ÅŸekilde sallama ile sarsılmış bebek sendromunun oluÅŸmadığını ifade eden Prof. Dr. Aslan, "EriÅŸkin bir insanı sallasanız veya sarssanız bu tablo meydana gelmez. Bebekler boyun kasları zayıf olduÄŸu için baÅŸlarını tutamazlar. Salladığınızda baÅŸları kolayca ileri geri veya saÄŸa sola düÅŸer. Aynı zamanda bebeklerin beyinleri kafatasını tam doldurmamış olduÄŸu için beyin ile kafatası arasında boÅŸluk vardır. Salladığınızda kafatası içindeki boÅŸ alandan dolayı beyin ileri geri veya saÄŸa sola çarparak sanki beyni bir duvara vurmuÅŸsunuz gibi travmaya maruz kalıyor. Bu durum kanama, ödem ve ciddi hasara yol açıyor." ifadelerini kullandı.
Aslan, bebeÄŸi sarsmanın sakınılması gereken bir durum olduÄŸunu vurgulayarak, "En korktuÄŸumuz beyin kanaması, beyin ödemi ve göz kanamalarıdır. Bu hasarlar geliÅŸirse öÄŸrenme güçlüÄŸünden zeka geriliÄŸi, epilepsiden beyin felcine kadar gidebilen beyin sakatlıkları ve körlük geliÅŸebilir. İnsanlar onları bazen sonradan fark ediyor. Yani hafif darbelerde, travmalarda baÅŸlangıçta sinyal vermeyebiliyor ama ileride hasar olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla 'sarstım ama bir ÅŸey olmadı dememek lazım' ÅŸiddetli sarstığımızdan ÅŸüphe ediyorsak mutlaka doktora götürüp bir göstermek lazım." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Beyinde belirgin ve ciddi kanama varsa bulguların kısa süre içinde geliÅŸebileceÄŸine deÄŸinen Prof. Dr. Yakup Aslan, "Kanama hafifse kan yavaÅŸ yavaÅŸ sızma tarzında biriktiÄŸi için saatler, bazen günler sonra da açığa çıkabilir. O yüzden bebeÄŸin sarsıldığı düÅŸünülüyorsa 'bir ÅŸey yok' deyip bırakmamak, doktora götürmek lazım. Bazen omurga ve kaburga kırıkları da geliÅŸebiliyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
17 Kasım 2025