Afganistanlı Küçük İlyas Takılan Biyonik Kulakla Annesini İlk Kez Duydu
Afganistanlı Seyid Şuayip ve Parisa çiftinin 2 yaşındaki çocukları Ilyas HUSSAINI, işitme kaybı ve konuşamama şikayetiyle KTÜ Farabi Hastanesi KBB kliniğine başvurdu. İki taraflı çok ileri derecede sensorinöral işitme kaybı tanısı konan hastanın öncelikle sol kulağına başarılı bir operasyonla Biyonik Kulak (Koklear İmplant) yerleştirildi. Cihazın 1 ay sonra aktifleştirilmesiyle hastamız işitme duyusuna kavuştu. Hastanın iki teyzesinin de benzer operasyonlar Afganistan’da gerçekleştirilemediğinden dolayı hayatlarını işitme ve konuşma engelli şekilde devam ettiği öğrenildi.
Küçük İlyas’ın babası” Oğlumun ameliyatı çok iyi geçti, insanın oğlunun duymaması çok kötü bir şey kendimi şuan çok mutlu hissediyorum” dedi. Duygularını tarif etmekte zorlanan anne ise” İlyas geceleri sürekli ağlıyordu. Söylediklerimizi anlamıyordu. Çok zorluklar çektik. Afganistan’da olsaydık İlyas ameliyat olamayacak teyzeleri gibi işitme ve konuşma engelli hayatını sürdürecekti.” Dedi. Doktorların ilgisinden memnun olan aile yabancı olduklarını hiç hissetmediklerini vurguladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi personeline minnet duygularını dile getirerek sözlerini noktaladı.
Prof. Dr. Abdülcemal Ümit Işık ve Doç. Dr. Selçuk Arslan’ın Biyonik kulak ameliyatıyla ilgili vermiş olduğu genel bilgiler şu şekildedir.
Biyonik Kulak, işitme cihazlarından fayda görmeyen ileri veya çok ileri düzeyde işitme kayıplarının tedavisinde kullanılan ve ameliyatla yerleştirilen bir cihazdır. Cihaz, ameliyatla yerleştirilen ve işitme sinirini uyaran bir iç parça ve dış ortamdaki sesleri alıp iç parçaya ileten bir dış parça olmak üzere 2 bölümden oluşur. Cihazın ameliyattan 1 ay sonra aktifleştirilmesiyle hasta duymaya başlar. İşitme cihazından artık fayda göremeyecek düzeye gelmiş yetişkin hastalarda da biyonik kulak tek tedavi seçeneğidir. Biyonik kulak uygulaması, özellikle doğuştan işitme kaybı olan çocukların tedavisinde büyük bir öneme sahiptir. Uygun aday olduğuna karar verilen işitme kayıplı çocuklarda bu cihazla işitme sağlanabilmekte, normal konuşma ve dil gelişimi, duygusal, zihinsel ve sosyal gelişim düzeyi yakalanabilmektedir. Bu sayede işitebilen çocuklar konuşma yetisini de kazanabilmekte, normal okullarda eğitimlerine ve sosyal alanlardan geri kalmadan hayatlarına devam edebilmektedirler.
KTÜ Farabi Hastanesi KBB Bölümü, işitme kaybı olan hastaların tedavisinde referans merkez konumundadır. Klinikte tüm odyolojik testler yapılmakta ve biyonik kulak adaylarına yurt içi ve yurt dışından gelen hastalara bu ameliyat başarıyla uygulanabilmektedir.
05 Ekim 2021