deniz bilimleri ve teknolojisi mühendisliği bölümü

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Bölümü (DBTMB) 14 Haziran 2012 yılında kurulmuştur.  Bölüm, Deniz bilimleri ve deniz teknolojileri konusunda ülkemizin hem akademik hemde sektörel ihtiyaçların karşılanabilmesi için genç uzmanlar yetiştirmek üzere kurulmuştur. Bölümde iki anabilim dalı bulunmaktadır, Deniz Bilimleri ABD ve Deniz Teknolojisi ABD. Bölüm lisans eğitimine henüz başlamamıştır. Deniz Bilimleri ve Teknolojisis Mühendisliği Bölümü 2022 yılında Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans programını açmıştır.

Deniz Bilimleri ABD, fiziksel, kimyasal, biyolojik ve jeolojik oşinografi konularında  yetkin mezunlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Deniz Teknolojisi ABD, kıyı yapıları, deniz üstü ve deniz altı ölçüm cihazları,  kıyı mühendisliği, sualtı arkeolojisi, açık deniz yapıları, akuakültür teknolojisi, deniz biyo-teknolojisi, deniz yapıları vb. konularda yetkin uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Her iki anabilim dalında yetişecek genç deniz bilimciler sağlam temel bilgilerin verildiği, deniz ekosistemine uygun ve deniz kaynaklarının sürdürülebilirliğini gözeten uzmaların yetişmesine olanak sağlayacaktır. Ayrıca,  Bölüm öğrencileri deniz bilimi ve deniz teknolojisini içine alan çok yönlü ve geniş perspektifli bir eğitim alma şansına sahip olacaklardır.

Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Bölümü, Sürmene İlçesinin Çamburnu Mahallesi’nde faaliyet göstermektedir.

Fakülte daimî kadrosunda  4 profesör 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Doğa ile iç içe bulunan Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nde öğrencilerin faydalanabilecekleri bir kapalı spor salonu, açık basketbol, voleybol ve futbol sahaları, iki yemekhane bir kantin bulunmaktadır.

DBTMB öğrencileri eğitimi süresince farklı birçok disiplinle iç içe eğitim alma şansına da sahip olacaklardır. Çünkü Oşinografi, denizel ortamların anlaşılabilmesi için birçok bilim dalının beraber çalışma olanağı bulduğu çok disiplinli araştırmalara olanak sağlayan bilim dalıdır.