tema


II. ULUSAL İÇ MİMARİ TASARIM SEMPOZYUMU- 2018

“TASARIMA DAİR GÜNCEL SÖYLEMLER”

06-07 Aralık 2018, TRABZON

  Hepimiz, içinde yaşadığımız yüzyıl da bilimsel, teknolojik, ekonomik, toplumsal, siyasal alanda hızlı değişimlerin yaşandığına tanıklık etmekteyiz. Bilişim ve teknolojideki gelişmelerle etki alanı genişleyen bu değişimin sonucu dünya hızla küreselleşmektedir. Küresel koşullar birçok alanda olduğu gibi tasarım düşüncesinde ve yapı inşasının şekillenmesinde de etkili olmaktadır. Bu durum özellikle mekan pratiği, biçimi ve anlamı üzerinde önemli değişimlere neden olurken tasarım ve yapı üretim alanında rol alan aktörler ve üstlendikleri roller açısından farklılıklar ortaya çıkarmıştır. Tasarım olgusunun anlamı, tasarlama pratiği, tasarım eğitimi vb. pek çok alanda yaşanan değişimler, eş zamanlı olarak güncel söylemleri gündeme taşımaktadır. Yenidünya anlayışı ile ortaya koyulan küresel gelişmeler karşısında kayıtsız kalmak olası değildir.

Konuya daha spesifik bir noktadan, İç Mimarlık disiplini açısından bakıldığında global düzeyde günümüzde gelinen noktada mekana yaklaşım, mekanı algılama - anlamlandırma biçimi, mekandan beklentiler, mekanı yapılandırma teknik ve teknolojisi…vb, pek çok olgu hem eğitimde ve hem de pratikte farklı bakış açıları ile ele alınmaktadır.

Bu gelişmelere koşut olarak, II. Ulusal İç Mimari Tasarım Sempozyumunda “TASARIMA DAİR GÜNCEL SÖYLEMLER”  teması üzerine tasarımın sosyolojik, psikolojik, ekonomik, teknolojik, kültürel..vb., düzeylerde ele alındığı çok yönlü bir tartışma ortamının kapılarının aralanması amaçlanmaktadır. Geçmiş ve gelecekle ilişkili olarak bugünün koşullarında tasarıma dair olan her türlü yeni tartışma, argüman, çelişki, fikir, yargı, kuram, kavram, yaklaşım, yönelim, yöntem, deneme, soru, sorun, çözüm, çözümsüzlük..vb, sempozyum çerçevesinde değerlendirilecektir. 

              Özetle tasarımın bireysel, toplumsal ve mesleki gündem olarak ele alınması, güncel gelişmelerin ortaya koyulması ve gözden kaçan noktaların gündeme taşınması beklenmektedir.  İç mimarlık alanında güncel olarak tanımlanabilecek olgulara karşı farkındalık yaratmak, var olan gündeminin yanında gerçek gündemini aramak, mesleğin eğitiminin ve pratiğinin gelişimi için doğru soruları sormak amaçlanmaktadır.

Ülkemizin bu güzide bölgesinde ikincisi gerçekleştirilecek olan Sempozyumu’muza değerli çalışmalarınız ile katkı vermenizi ve bu buluşma ile oluşacak sinerjiyi bizimle paylaşmanızı dileriz.              

            Sempozyumda sunulmuş ve dergi hakemlerince değerlendirilerek içeriği uygun bulunan çalışmalar, hakem sürecine bağlı olarak “Yakın Mimarlık” dergisinde yayınlanacaktır.

  

Doç. Dr. Erkan AYDINTAN

                                            
Doç. Dr. Tülay ZORLU                                            Doç. Dr. Filiz TAVŞAN