etkinlikler

21

Ocak

Trabzon İli Protohistorik Dönem Yüzey Araştırması Başladı

Trabzon İli Protohistorik Dönem (Kalkolitik ve Bronz Çağı) Arkeolojik Yüzey Araştırması Başladı

KTÜ Arkeoloji Bölümü Protohistorya Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen “Trabzon ili Protohistorik Dönem Yüzey Araştırması” çalışmaları 2018 yılı itibariyle başladı. Dr. Öğretim Üyesi Hülya ÇALIŞKAN AKGÜL başkanlığında yürütülen araştırmalar, KTÜ Arkeoloji bölümü ile birlikte Van Yüzüncü Yıl, Ankara ve Sinop Üniversitelerinden araştırmacıların da dâhil olduğu 14 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı-Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü onaylı olarak yürütülen ve en az 5 yıl sürmesi planlanan yüzey araştırmasının öncelikli konusu Trabzon ilinde Kalkolitik ve Tunç Çağları’na ait maddi buluntuları tespit edebilmek. Zira Klasik Çağ öncesine dair neredeyse hiç somut arkeolojik verisi olmayan Trabzon ve genel olarak Doğu Karadeniz’in tarih öncesi ve tarihi dönemleri, Anadolu’nun diğer bölgelerinin aksine pek bilinmemektedir. Anadolu arkeolojisindeki bu boşluğu doldurulmak gayretiyle başlayan yüzey araştırması bölgenin kronolojisini çıkarmayı, ilerleyen süreçte kazılarla desteklenebilecek arkeolojik çalışmalar için zemin oluşturmayı ve kente yeni kültür varlıkları kazandırmayı hedeflemektedir.  

2018 yılı itibariyle başlayan Trabzon yüzey araştırmasının ilk yılında Ortahisar ve Maçka ilçelerinde arazi çalışmaları yapılmış ve bu çalışmalar sonucunda kent ve bölge tarihi hakkında bilgi veren bazı önemli buluntu alanları tespit edilmiştir. Bu alanlardan elde edilen seramik parçalar ve buluntuların, ilk değerlendirmeler sonucunda, bölge için bir ilk olabilecek Erken Demir Çağı’ndan, Helenistik Dönem ve nispeten daha iyi bilinen Geç Roma-Erken Ortaçağ’a kadar farklı dönemlere tarihlendirilebileceği anlaşılmıştır.

Arkeoloji