aday öğrenci

Genel Bilgi

                                          

Motorlu Araçlar Ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü, Gemi Makineleri İşletmeciliği Programı ve  Gemi İnşaatı Programı olmak üzere iki programdan oluşmaktadır. Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Kampüsü içinde yer alan kendi binasındaki derslik ve laboratuvarları ile  önlisans öğrencilerine hizmet vermektedir. 

Yüksekokulumuz Olanakları;

•    8.053 m2  Kapalı Alanı
•    800  Öğrenci Kapasiteli 6 Program
•    40   Öğrenci Kapasiteli 16 Derslik
•    55   Öğrenci Kapasiteli 4 Teknoloji Sınıfı
•    140 Öğrenci Kapasiteli Kafeterya
•    55   Öğrenci Kapasiteli 7 Laboratuar
•    150 Öğrenci Kapasiteli Kütüphane
•    210 Öğrenci Kapasiteli Konferans Salonu
•    220 Öğrenci Kapasiteli Yemekhane

Gemi İnşaa Programı :

Gemi İnşaatı, gemi inşaatı sektöründe ihtiyaç duyulan Gemi İnşaatı Teknikerlerinin yetiştirilmesi amacıyla kurulmuştur. Gemi inşaatı programını bitirenlere "Gemi Inşaatı Teknikeri" unvanı verilir. Gemi inşaatı teknikerleri için gemilerin yapımı ve malzeme yapım veya onarım için gemi inşaat mühendisi tarafından belirlenen basamakların yerine getirilmesi gibi işleri, mühendisin denetimi altında yürütür. Gemi inşaatı teknikerleri devlete veya özel sektöre ait tersanelerde görev alabilirler. Denizciliğimiz ve buna bağlı olarak tersane işletmeciliği gelişince bu alanda yetişmiş insanlara daha çok ihtiyaç duyulacaktır.

Gemi Makineleri İşletmeciliği Programı :

Gemi Makineleri İşletmeciliği Programımız, ülkemizin ve dünya denizcilik endüstrisinin ihtiyacı olan 3000 KW büyüklüğe kadarki gemilere Makina Zabitlerini yetiştirmek için kurulmuştur ve ilk olarak 2017-2018 eğitim öğretim döneminde öğrenci almaya başlamıştır. Mezun olan öğrencilere "Gemi Makineleri İşletmeciliği Programı, Tekniker" ön lisans diploması verilir. Mezuniyet sonrası öğrencilerimiz, Gemi adamları yönetmeliği, yönetmelik değişikliği ile 12 aylık (6 ay atölye ve 6 ay deniz stajları) stajını tamamlayıp staj komisyonuna onaylattıktan sonra, gemi adamları sınav merkezi tarafından yapılan Makine Zabiti sınavına girebilmektedirler. Sınavda başarılı olan mezunlarımıza Makine Zabiti Yeterliği verilmektedir. Bu yeterlik sahipleri, çeşitli denizcilik şirketlerine ait ticari gemilerde Makine Zabiti olarak görev yapabilmektedirler. Ayrıca, meslekte edineceği tecrübe ve ileride alacağı ilave eğitimler ile ya da lisans programına Dikey Geçiş Sınavı ile dikey geçiş yaparak uzak yol vardiya mühendisliğine/Baş mühendisliğe kadar yükselenler için daha kazançlı iş olanakları da mevcuttur.

Liman Başkanlıklarına Makine Zabiti Yeterliliği almak maksadıyla başvuru yapabilmek için mezun olunan okulun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı-Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş olması gerekmektedir.  Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Gemi Makineleri İşletmeciliği Programı; T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından akreditasyon sürecini başarıyla tamamlayarak, 15.05.2023 tarihi itibarıyla yetkilendirilmiştir

Bu programa başvurabilmek için; Yükseköğretim Kurumunun aradığı bütün koşullara ek olarak, kesin kayıt yaptıracak öğrencilerin normal sağlık raporu yerine Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nden “Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgesi” ibaresi taşıyan sağlık raporunu ibraz etmeleri gerekmektedir. (Bakınız: Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları bk. 11) Sağlık raporu ilinizin Sahil Sağlık Denetleme Merkezine başvurarak, alacağınız sevk ile Merkezin kabul gördüğü hastanelerden temin edilir. Hastaneden alınan sağlık raporu merkeze getirilir ve merkez tarafından onaylı Gemi Adamı Sağlık Raporu alınır.

 

 

Eğitim Öğretim

Eğitim Amaçlarımız

Gemi İnşaa Programı: günümüz modern gemilerinin inşasında uygulanan teknikler ve bunlara ait uygulamaların çevre tersanelerde gözlenmesi ve bu gemilere ait inşa projelerinin bilgisayar ortamında (Auto-Cad) çizilmesi eğitimi ile birlikte gemi inşa tasarım bürolarından temin edilmiş olan hazır projelerin okunması eğitimleri verilmesi amaçlanmaktadır.

Gemi Makineleri İşletmeciliği Programı; esas olarak gemi makine vardiya zabiti yetiştirmeyi amaçlamasının yanı sıra, gemilerdeki teknik donanım çeşitliliği nedeniyle mezunlarına ileri matematik, fizik, kimya, teknik resim, bilgisayar, statik, dinamik ve ısı transferi konularında da sektörde ihtiyaç duyulan bilgiyi kazandırmaktadır. Bu donanımlara sahip mezunlar, şirketlerde ve kara tesislerinde Bakım teknisyeni, Onarım teknisyeni, Denizcilik işletmeleri teknik destek elemanı gibi pek çok alanda iş bulma olanağına sahip olurlar.

Öğrencilerimiz
Öğrencilerimiz ulusal mesleki organizasyonlarla iletişimlerini sürdürmekte ve etkinlikler düzenlemektedirler.

Akademisyenlerimiz
Öğretim elemanlarımız verdikleri derslerin yanı sıra bilimsel araştırmalar da yürütmektedir. 

Staj Programı
Motorlu Araçlar ve Ulaşım Teknolojisi bölüm öğrencilerinin önlisans derecesini alabilmeye hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisi yanında KTÜ Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu Staj Usul ve Esasları çerçevesinde,  pratik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla, staj (pratik çalışma) yapmaları zorunludur.

Gemi inşaa programı öğrencileri  en az 40 iş günü staj yapmak zorundadır. 

Gemi Makineleri İşletme programından mezun olmak için okul tarafından onayı alınan atölye tesislerinde 30+30 olmak üzere toplamda 60 iş günü staj (okul stajı) yapmak zorunludur. Gemi adamları sınav merkezi tarafından yapılan Makine Zabiti sınavına girebilmek için, Gemi adamları yönetmeliği gereği 12 aylık (6 ay atölye ve 6 ay deniz stajları) stajını tamamlayıp staj komisyonuna onaylatmaları gerekmektedir.  Staj programı ile birlikte öğrencilerimiz yurtiçi ve yurttışı birçok kurum ve şirkette staj imkanı bulabilmektedir.

Staj ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ders Bilgileri
Bölümümüze ait Ders Bilgi Paketleri, Ders Müfredatları, Ders Uyum Programları, Ders Katologları için tıklayınız.

 

Laboratuvar ve Uygulama

Motorlu Taşıtlar ve Ulaştırma Teknolojileri Programı ders müfredatlarında ayrı laboratuvar dersleri yoktur. Laboratuvarlar derslerin ayrılmaz birer parçası olarak derslerle birlikte verilmektedir. Bazı derslerimizin haftalık yükü 1 saat teori 3 saat laboratuvar, bazıları 2 saat teori 2 saat laboratuvar, bazıları 2 saat teori ve 1 saat de laboratuvar şeklindedir.  

Gemi Makineleri İşletmeciliği programında öğrencilerimizin uygulama yapababileceği 15 adet  laboratuvarlarımız bulunmaktadır. Gemi Makineleri Laboratuvarı, Takım Tezgahları- Atölye Laboratuvarı, Hidrolik-Pnömatik Laboratuvarı, Kaynak Laboratuvarı, Bilgisayar Laboratuvarı, Teknik Resim LaboratuvarıElektroteknik LaboratuvarıTermodinamik Laboratuvarı yüksekokulumuz bünyesindedir. Denizde güvenlik laboratuvarı, yangın eğitim merkezi, gemi terk eğitim merkezi, ilkyardım laboratuvarı, makine simülatör eğitim merkezi, kimya ve fizik laboratuvarı Deniz Bilimleri Fakültesi bünyesinde olup müşterek kullanılmaktadır.

 

               

             

               

              

               

              

               

                     

 

   

 

Mezunlarımız ve İstihdam

Gemi inşaatı programından mezun olan öğrenciler Gemi Inşaatı Teknikeri olarak çeşitli tersanelerde ve gemi tasarımı bürolarında çalışabilmektedirler. Gemi Inşaatı Mühendisliği ve Programı denizcilik sektöründe güvenli ve hesaplı gemi yapımı, bakımı, onarımı ve diğer işlemleri gerçekleştirmek için oluşturulmuş bir dalıdır. 

Gemi makineleri işletmeciliği programından mezun olan öğrencilerin çalışma alanları denizcilik sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerdir. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması nedeniyle, meslekte yüksek öğrenim görmüş meslek mensuplarına ihtiyaç duyulacağı söylenebilir. Mezun öğrencilerimize, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı,araştırma gemileri ve özel sektör gemilerinde iş imkanı sunulmaktadır. Yabancı dil sorunu olmayan meslek elemanları yabancı bandıralı gemilerde de iş bulabilmektedir.

 

 

 

Çift Ana Dal ve Yan Dal

-

 

Taban Puanı

Gemi İnşaa Programı Yıllar İtibarı ile Merkezi Yerleştirme Kontenjan ve Taban Puanları

2021

2022

2023

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanları

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanları

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanları

50

229,37

229,37

50

282,44

282,44

-

-

-

 

Gemi Makineleri İşletmeciliği Programı Yıllar İtibarı ile Merkezi Yerleştirme Kontenjan ve Taban Puanları

2021

2022

2023

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

Kontenjan

0,12 Katsayı ile

Taban Puanı

45

236,97

236,97

45

294,02

294,02

-

-

-

 

YÖK Atlas Bölüm Bilgisi

Gemi İnşaa Programı ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için Tıklayınız.

Gemi Makineleri İşletmeciliği Programı ile ilgili YÖK Atlas üzerinden bilgi almak için Tıklayınız.