haberler

İnşaat Bölümü, İnşaat Teknolojisi Programı Bap11- Disiplinler Arası İş Birliği Projesi Kabul Edilmiştir.

Bap11-Disiplinler Arası İş Birliği Projesi

Kıyı Dolgularında Oluşabilecek Oturma ve Sıvılaşma Problemlerinin Önlenmesi Amacı ile Geliştirilen Krampon Temel Sisteminin, Radye Temel Sistemleri ile Üç Boyutlu Nümerik Modeller Kullanılarak Karşılaştırılması

Özet:

Herhangi bir yapıya ait yükler zemine temeller vasıtasıyla aktarılmaktadır. Temeller burada yapı ile zemin arasında bir köprü görevi görmektedir. Yapıdan gelen yükler karşısında zeminin yeterli taşıyıcı özelliğe sahip olmaması durumunda zemin ortamında oturma ve depremli durumlarda ise sıvılaşma gibi zemin problemleri meydana gelmektedir. Taşıyıcı özelliği olmayan zemin tabakasının kalın veya ince olmasına göre bu gibi zemin problemlerini ortadan kaldırmak için çeşitli çözümler söz konusudur. Zemin tabakasının ince/sığ olması durumunda o zemin sağlam zemine kadar tasfiye edilir ve yapı direkt olarak sağlam zemin üzerine inşa edilir. Zemin tabakasının kalın/derin olması durumunda zemin iyileştirme yöntemleri ya da derin temel sistemleri kullanılır. Zemin tabakasının iyileştirilmesi ya da sıyırılıp atılması sonucunda genel olarak yüzeysel temel sistemleri kullanılmaktadır. İyileştirmenin yapılamadığı durumlarda yapıdan gelen yükler derin temel sistemleri kullanılarak ya daha sağlam zemine ortamına aktarılır ya da sürtünme kuvveti kullanılarak yapılan gelen yükler zayıf zemine taşıtılır. Özellikle kıyı dolgu alanlarında bulunan zemin ortamı hem zayıf hem de derin olduğundan dolayı bu tür ortamlarda ya zeminin iyileştirilmesi ya da derin temel sistemlerinin kullanılması gerekmektedir.

 

Bu tür ortamlarda zemin iyileştirme yöntemlerinin birçok dezavantajı bulunulduğu için nispeten derin temel uygulamaları tercih edilmektedir. Ancak kıyı dolgu alanlarının hepsi için derin temel sistemleri uygun sonuçlar vermemektedir. Bu araştırma kapsamında kıyı dolgu alanlarında derin temel sistemi ile yüzeysel temel sistemi arasında yeni bir radye temel sisteminin tasarlanması planlanmaktadır. Tasarlanması planlanan temel tipi Krampon temel sistemi olup yüzeysel radye temele belirli uzunluklarda (birkaç metre) kısa kazıklar entegre edilerek kazıklı radye sisteminden daha az maliyetli ve daha kolay uygulanabilir bir sistem tasarlanacaktır. Bu kapsamda Trabzon İli Ortahisar İlçesi Moloz mevkiinde bulunan dolgu alanında inşaatı devam eden Trabzon Şehir Camii, Kuyumcu Kent ve Avrasya pazarında uygulanan temel sistemi ile önerilen krampon temel sistemi 3 boyutlu nümerik çözümlemeler yapılarak karşılaştırılacaktır. Her iki temel sistemi için depremli ve depremsiz durumlar göz önüne alınarak oturma ve sıvılaşma analizleri yapılacaktır. Çözümlemelerde kullanılacak olan zemin özelliklerinin tespiti için dolgu alanında sondaj, jeofizik ve laboratuvar çalışmaları yapılacak, elde edilen veriler doğrultusunda derin temel uygulamaları gerektirmeyen bir çözüm ortaya konulmuş olacaktır.

Bütçe: 99.120,00 TL


19 Ocak 2023