haberler

"Yapay Zekâ" Destekli Yazılım ile Mikroskoplardaki Odaklanma Sorunu Çözüldü

Üniversitemiz, Yapay Zekâ alanındaki bilimsel çalışmalarına, SaÄŸlık Teknolojileri alanında katma deÄŸer üreten yeni bir baÅŸarı ekledi.

Üniversitemiz İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi (İLAFAR) tarafından yürütülen "Mikroskobik Sistemlerde Optimum Odaklı Görüntü ve 3B Åžekil OluÅŸturmak İçin Yeni Derin ÖÄŸrenme Yaklaşımlarının GeliÅŸtirilmesi" Projesi kapsamında, mikroskopla incelenen doku ve hücrelerde, tek bir noktaya hedeflenmesi sorununun giderildiÄŸi yapay zekâ destekli bir yazılım hazırlandı.

İLAFAR İnovatif Yapay Zekâ AraÅŸtırma Grubu ve Laboratuvarı 4 yıl Önce Kuruldu 
Türkiye'nin sayılı preklinik ilaç araÅŸtırma merkezlerinden biri olan İLAFAR'ın Müdürü Prof. Dr. Feride Sena SEZEN, Trabzon Üniversitesi ve Ohio State Üniversitesi iÅŸ birliÄŸinde, 2 yıl önce baÅŸlattıkları projeyi geliÅŸtirerek sürdürdüklerini aktardı. Prof. Dr. SEZEN; ilaç geliÅŸtirme, klinik süreçler ve hastalıklar ile ilgili önemli kararlar verme gibi çeÅŸitli aÅŸamalarda, mikroskopların kullanıldığı durumlarda, otomatik odaklanma ve odaklanma derinliÄŸinin netleÅŸtirilmesinin, önemli bir sorun olduÄŸunu belirterek bu sorunun giderilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Önemli Bir Kolaylık SaÄŸlayacak
Mikroskoplardaki odaklanmayı ve net görüntü almayı baÅŸardıklarını vurgulayan Prof. Dr. SEZEN, önemli geliÅŸme ile ilgili yaptığı açıklamada, "Yaptığımız çalışmayla bunu çok üst seviyede gerçekleÅŸtiren, tüm alanı netleÅŸtirebilen bir yazılım geliÅŸtirdik ve bunu uygulamaya aldık." dedi. Prof. Dr. SEZEN, yapay zekâ destekli yazılımın özellikle saÄŸlık sektörüne önemli bir kolaylık saÄŸlayacağının altını çizdi.

Yazılım, Geliştirilmeye Devam Ediyor
Yaklaşık 4 yıl önce İnovatif Yapay Zekâ Uygulamaları AraÅŸtırma Grubu'nu kurduklarını ve proje geliÅŸtirme çalışmalarına 2 yıl önce baÅŸladıklarını belirten Prof. Dr. Sena SEZEN, burada preklinik ilaç araÅŸtırmalarında görüntülerin iÅŸlenmesini, deney hayvanlarından ve hücrelerden, laboratuvar ortamında alınan verilerin daha iyi iÅŸlenmesini ve anlaşılmasını saÄŸlayacak yazılımlar geliÅŸtirmeye devam ettiklerini belirtti.

Üniversitemizden Bilim Dünyasına, Yeni Bir Yöntem ve Kapsamlı Bir Veri Seti
İLAFAR İnovatif Yapay Zeka Uygulamaları AraÅŸtırma Grubu BaÅŸkanı Doç. Dr. Hülya DOÄžAN ise çalışma sadece yeni bir yöntem sunmakla kalmadığını, dünyadaki diÄŸer araÅŸtırmacıların da bu alanda çalışabilmesi için geniÅŸ bir mikroskobik görüntü arÅŸivi sunduÄŸunu ifade etti. Doç. Dr. DOÄžAN konuÅŸmasında, “Bu yenilikçi yöntem; dijital patolojiden kanser teÅŸhisine, tüp bebek tedavilerinden embriyo seçim süreçlerine, ilaç keÅŸfi için yürütülen farmakolojik testlerden karmaşık nörobilim ve hücre araÅŸtırmalarına kadar saÄŸlık ve yaÅŸam bilimlerinin pek çok kritik alanına, önemli bir katkı saÄŸlayacak. Mikroskobik incelemelerdeki bulanıklık sorununu, orijinal doku yapısını bozmadan ortadan kaldırarak uzmanların iÅŸ yükünü hafifleten yöntem, otomatik teÅŸhis sistemlerinin hata payını sıfıra indirecek.” sözlerine yer verdi.

Veri setinin, dünya ile açık eriÅŸim ile paylaşılması, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) uluslararası alanda bilimsel görünürlüÄŸünü ve saygınlığını artırırken küresel çaptaki yeni akademik iÅŸ birliklerinin ve ortak projelerin de önünü açacak.


27 AÄŸustos 2026

Erişilebilirlik

Az Gören
Disleksi
DEHB
Epilepsi
Renk Körlüğü
Katarakt
Yaşlı Dostu
Motor Bozukluk

Dil Seçenekleri

Türkçe
English
العربية
Русский
Deutsch
Français
Español
Português

Renk Körlüğü Filtreleri

Kırmızı-Yeşil
Yeşil-Kırmızı
Mavi-Sarı
Yüksek Kontrast

Arka Plan ve Kontrast

Koyu Mod
Mavi Işık
Gri Tonlama
Resim Gizle

Yazı ve Metin

Küçült (-)
Normal (A)
Büyüt (+)
Disleksi Font
Metin Boşluğu
Satır Aralığı
Sola Yasla

Okuma Araçları

Sesli Oku (Tıkla)
Okuma Şeridi
Başlık Vurgusu
Büyük İmleç