haberler

Üniversitemizin "TUSAŞ İHA Teknolojileri ve Termal Yönetim Sistemleri Laboratuvarı" Açıldı

Törene Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci GÜNDOĞAN ve Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat ZORLUOĞLU, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin AŞIKKUTLU, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz CAN, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsun TERZİOĞLU, Bartın Rektörü Prof. Dr. Orhan UZUN, TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan ALTAY, İl Jandarma Komutanı Adem ŞEN ve akademik, idari personel ve çok sayıda davetli katıldı.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI ile TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL, Nisan ayında Ankara’da Türk Havacılık Uzay Sanayii Merkezi'nde bir iş birliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında oluşturulması planlanan laboratuvarın Açılış Töreni YÖK Başkanı, Bölge Üniversite Rektörleri ve İl protokolünün katılımı ile gerçekleşti.

Üniversitemizin, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) ortaklığıyla kurulan İnsansız Hava Aracı ve Termal Yönetim Sistemleri (İHATERM) laboratuvarının açılış töreninde konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, İHATERM Laboratuvar açılışının, üniversite-sanayi iş birliğinin arttırılmasına katkı sağlamayı amaçlayan önemli bir adım olduğunu vurgulayarak başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu laboratuvar, üniversitenin akademisyenleri ve öğrencileri için TUSAŞ'ın havacılık alanındaki ihtiyaçlarına katkıda bulunmayı hedefliyor. Laboratuvarın odak noktası, 5. nesil savaş uçakları olarak geliştirilen Milli Muharip Uçağımız ve diğer benzer uçakların yüksek kabiliyetlerini ve işlemci kapasitelerini desteklemek için etkin soğutma teknolojilerinin geliştirilmesidir. Ayrıca, ülkemizin insansız hava araçları teknolojilerindeki ilerlemesi göz önüne alınarak, laboratuvar buzlanma önleyici teknolojilerin geliştirilmesine de odaklanmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi, TUSAŞ ile olan iş birlikleri kapsamında havacılık yapısalları, eklemeli imalat ve kompozit malzemeler gibi alanlarda çalışmalar yürütmektedir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bu yeni laboratuvarı, savunma ve havacılık alanında üstün nitelikli çalışmalar yapacak olan akademisyenler ve öğrenciler için önemli bir platform olacak. Bu çalışmalar, ülkenin öncelikli alanlarından biri olan savunma ve havacılıkta ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak adına büyük bir başarıya dönüşecektir.”

Açılış töreninde konuşma yapan TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan ALTAY şu ifadeleri kullandı: “Üniversiteleri AR-GE ekosistemimizin doğal bir parçası haline getirmeyi amaçlamaktayız. Bu bilinçle 2022 Haziran ayında YÖK ile Yükseköğretim Alanında İş Birliği protokolünü imzalamıştık ve Üniversite Sanayi iş birliğini geliştirmek adına da önemli adımlar atıyoruz. Bugün burada 23 Araştırma Üniversitemizin içiresinde; öğrencilerimize, hocalarımıza uaşmak için başlattığımız Üniversite Laboratuvarlarının Altıncısının açılışını yapmak üzere toplandık. Bu Laboratuvar KTÜ öğrencileri ve hocaları ile TUSAŞ arasında bir köprü niteliği taşıyacak olup, yürütülecek çalışmalar hem üniversitemiz hem savunma sanayimiz adına verimli ve etkin şekilde ilerletilebilmesi için TUSAŞ olarak gereken desteği her zaman sağlayacağımız bildirmek isterim.”

Törende, KTÜ ile TUSAŞ arasında gerçekleştirilen iş birliğinin hem İHA teknolojisine katkı sunacağını hem de şehir adına önemli bir kazanç olduğunu belirten bir konuşma yapan Trabzon Büyük Şehir Belediye Başkanı Murat ZORLUOĞLU’nun ardından kürsüye gelen  Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU konuşmasında, ülkenin geleceğinin teminatı olan genç bilim inşalarının yetiştirilmesi için sanayi ve teknolojideki lisansüstü çalışmaların, ve işbirliklerinin önemine değindi. İmzalanan protokol ile gençlerin hayallerinin ülkeyi inşa edeceğini ifade eden USTAOĞLU, yerli ve millî savunmaya dikkat çekerek konuşmasını tamamladı.

Açılış törenine katılan Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Erol ÖZVAR da törende bir konuşma yaptı. YÖK olarak Üniversiteler ile Sanayi kuruluşları arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yapan konuşmasında şu ifadeleri kaydetti: “Üniversiteler ile Sanayi  arttırmak Yükseköğretimin en öncelikli hedeflerinden bir tanesidir. Bu hedefin bir nişanesi olarak geçen yıl TÜSAŞ ile YÖK arasında bir işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu işbirliği ile Üniversitelerimizde TUSAŞ ile birlikte işleyecek Ar-GE ağırlıklı laboratuvarların açılması kararlaştırılmıştır. Yükseköğretim Kurulu olarak Milli Savunma Sanayi bileşenleri ile işbirliği yapmanın, birlikte çalışmanın üniversitelerimize katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu gün bu laboratuvarın açılışı buna en güzel örneklerden birini teşkil etmektedir. KTÜ’de Yükseköğretim yapan öğrencileri ve araştırmacılarını TUSAŞ’ın uzman kadrolarıyla bir araya getirmek suretiyle fevkalede önemli işbirlikleri ve projelere imza atacağız. Bu değerli protokolün ortaya çıkmasına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”

Tören protokol konuşmalarının ardından; Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’nın YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol ÖZVAR ile TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL adına TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan ALTAY’a plaket takdimi ve TUSAŞ İHA Teknolojileri ve Termal Yönetim Sistemleri Laboratuvarı” kurdele kesiminin ardından düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

 


13 Temmuz 2023