haberler

Üniversitemiz Tüm İmkanlarıyla Deprem Bölgesinde ve Depremzede Vatandaşlarımızın Yanında Yer Alıyor

Üniversitemiz tarafından, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve on bir ili etkileyen deprem felaketi sonrasında yaralarının en kısa sürede sarılması ve bu afetin yarattığı maddi ve manevi tahribatın giderilmesi için depremzede vatandaşlara ve öğrencilerine yönelik yürüttüğü çalışmaları içeren bir rapor hazırlandı.

Ülke olarak tek yürek olduğumuz bugünlerde hem bölgeye destek vermek, hem de depremden etkilenen öğrencilerimiz, personellerimiz ve şehrimize gelen vatandaşlarımıza destek olmak için bölgedeki arama kurtarma, sağlık hizmeti,hasar tespit çalışmaları gibi konularda üniversitemiz imkanları ile kapsamlı çalışmalar yürütüldü. Bölgeye enkaz kaldırma çalışmaları için iş makinesi gönderen üniversitemizde depremzede vatandaşlarımızın giyim, gıda, temizlik gibi temel ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda da çalışmalar yürütüldü. Depremin ilk gününden itibaren etkilenen bölgelere personel ve yardımlar ulaştırıldı. Acil eylem planı ile harekete geçen üniversitemiz, personel görevlendirmeleri yaptı. Akabinde web sayfamızdan yardım için yapılacak organizasyon bilgisini paylaşıp, 200’den fazla öğrencimiz ve 80’den fazla personelimiz ile iletişim sağlayacak haberleşme kanalları geliştirildi. Vardiya usulüne göre çalışmalar yürüterek yardım organizasyonu gelen yardımların tasnifi ve yardım toplama alanlarına transferi sağlandı.

Depremzedeler için Barınma Hizmeti

Üniversitemizde, deprem bölgesinden tahliye edilen vatandaşlarımızın barınma sorununa çözüm üretmek üzere Koru Tesislerinde ve Öğrenci Konukevinde depremden etkilenen 165 vatandaşımız misafir edildi. Misafirlerimizin barınma, beslenme ihtiyaçlarının aynı zamanda normalleşme süreçlerini hızlandırmak için sanat ve spor etkinlikleri de gerçekleştirildi. Ayrıca Psikolojik Rehberlik Merkezince rehberlik hizmeti, ihtiyaç duyulan kıyafet ve temizlik malzemelerinin AFAD'ın belirlediği merkezlerden tedarik edilmesi, okul kayıtları yapılan depremzede çocuklarımıza için öğrenci servisi imkânı sağlanması gibi çalışmalar yürütüldü.

Depremden Etkilenen Öğrencilerimiz ve Personelimiz İle İletişim

2955 öğrencimizin depremden etkilendiği tespit edildi. Tüm bu öğrencilerimize kısa mesaj gönderilerek ihtiyaçları ve taleplerini iletmeleri için Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Genel Sekreterine ait kişisel iletişim bilgileri paylaşıldı. Bu öğrencilerimize üniversitemizde kurulan KTÜ Deprem iletişim Merkezi (DİM) aracılığı ile de ayrıca iletişim kuruldu. Depremden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen öğrencilerimiz ve personelimiz ile yetkili merciler tarafından üniversitemizde misafir edilmek üzere yönlendirilen depremzedelerimizin deprem sonrası hayat şartlarının oluşturulması ve iyileştirilmesine destek sağlamak amacıyla gönüllü personel ve öğrencilerimiz ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Deprem İletişim Merkezi kuruldu.

Yapılan çalışma sonucunda depremden etkilenen personelimizden 127'siyle iletişim kuruldu. Deprem anında bu illerde olan 118 personelimizin sağlık durumunun iyi, 9 personelimizin ise tedavi gördüğü bilgisine ulaşıldı. Üniversitemizin alanında uzman akademisyenlerinin katıldığı KTÜ TV canlı yayınlarıyla da bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirildi.

Sağlık Hizmeti

Depremlerin ardından Üniversitemizde konaklayan depremzede vatandaşlarımıza Farabi Hastanesi bünyesinde sağlık hizmeti desteği sağlandı. Ayrıca gönüllü sağlık personelimiz tarafından depremin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde yürütülen sağlık hizmetlerine destek verildi, şehrimize gelen depremzede vatandaşlarımıza da sağlık hizmeti sunuldu.

Proje Çalışmaları

Ülkemiz sınırları içinde gelişen doğa kaynaklı afetler sonrası veri toplamak amacıyla saha çalışması yürütecek araştırmacılara yönelik olarak TÜBİTAK tarafından desteklenen TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı kapsamında;

“Depremlerin Çok Fazla Hasar ve Can Kaybına Neden olduğu 4 ilde (Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya) Jeofizik Ölçümlerle Zemin Yapısı ve Özelliklerinin Ön İncelemesi” başlıklı proje, “06 Şubat 2023 Depreminin Meydana Geldiği Bölgelerdeki Termal Sularda ve Toprakta Radon Miktarının Tespiti ve Deprem ile İlişkisinin Araştırılması” başlıklı proje ve “06 şubat 2023 Kahramanmaraş (Pazarcık ve Elbistan) Depremleri Sonrası Mühendislik Yapılarında Tespit Edilen Yapısal Hasarlar, Nedenleri ve ileriye Dönük Öneriler” başlıklı projeler TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü. Aynı zamanda araştırmacılarımız tarafından deprem bölgesinde çalışmalar yürütüldü.

KTÜ Deprem Faaliyet Raporuna erişmek için tıklayınız


09 Mart 2023