haberler

Üniversitemiz Önderliğinde "Bağımsız Filistin İçin Kıyamdayız" Yürüyüşü Gerçekleştirildi

Trabzon’da yer alan yükseköğretim kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve siyasi temsilciler, Karadeniz Teknik Üniversitesi önderliğinde, İsrail zulmüne karşı bir araya gelerek “Bağımsız Filistin İçin Kıyamdayız” yürüyüşü gerçekleştirdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsun TERZİOĞLU ve Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin AŞIKKUTLU ile üniversitelerin akademik ve idari personeli, STK temsilcileri, vatandaşlar, siyasi temsilciler ve basın mensuplarının yoğun katılımıyla düzenlenen yürüyüş, Kahramanmaraş Caddesi Koton Mağazası önünden başladı.

Üniversite, hastane, cami bombalayıp kadın, yaşlı, çocuk, bebek demeden Filistin'de soykırım uygulayan İsrail'e karşı tepkilerini dile getirerek Kahramanmaraş Caddesi boyunca yürüyen katılımcılar, Meydan Parkı Atatürk Anıtı önüne geldi. Anıt önünde, 22 Aralık 1914’te Sarıkamış Harekâtı’nda şehit düşen askerlerimizin, harekâtın 109. Yıl Dönümü münasebetiyle anılmasının ardından katılımcılar, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI tarafından Türkçe ve Trabzon Üniversitesi Rektörü tarafından Prof. Dr. Emin AŞIKKUTLU tarafından Arapça okunan basın bildirisini dinledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, geniş bir kitleye seslendiği bildirisinde, “İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinde başlattığı, Filistin’in özellikle Gazze şeridini; zaman, mekân ve insan ayrımı yapmaksızın özelde Gazze’de, genelde Filistin’de masum halkı hedef alan ve her geçen gün şiddetlenerek vahşi bir soykırıma dönüşen siyonist İsrail saldırıları, hepimizin vicdanında derin yaralar açmıştır. Bu çerçevede bizler, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi ve Avrasya Üniversitesi akademisyenleri olarak İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırı ve muameleleri karşısında sessiz kalmayacağımızı, insanî ve vicdanî değer ve sorumluluklarımızın bir gereği olarak beyan ediyoruz. Bu bağlamda, bölgede ve özellikle Gazze Şeridi’nde kalıcı ve istikrarlı bir barışın acilen tesis edilmesi için tüm ülkeleri, uluslararası toplum kurum ve kuruluşlarını, evrensel hukukun ve insan haklarının gereğini yapmaya çağırıyoruz. Bu vesile ile Filistin’in haklı davası uğruna şehit olmuş tüm kardeşlerimize, Gazze İslam Üniversitesi Rektörü, meslektaşımız merhum şehit Prof. Dr. Sufyan TAYEH’in manevi şahsında Yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm Filistin halkına sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.” sözlerine yer verdi.

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen yürüyüş, bildirinin sunulması ve Trabzon İl Müftüsü Selami AYDIN tarafından yoğun bir kalabalık eşliğinde; tüm şehitlerimize, Filistin’de şehit düşen kardeşlerimize ve Filistin halkına dua edilmesinin ardından sona erdi.


22 Aralık 2023