haberler

Üniversitemiz Araştırmacıları Deprem Bölgesinde

Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ile Of Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı personelinden oluşturulan ekip bölgeye depremin dördüncü günü ulaştı. Bölgeye ulaşan ekibimiz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AFAD koordinasyonunda hasar tespit çalışmalarına destek veren faaliyetler gerçekleştiriyor. Deprem sonrası acil kullanılması gereken okul, hastane, askeri tesis, emniyet binası, ibadet yapıları, lojman, yurt gibi 1500’ün üzerinde kamu binasını inceleyen teknik ekibimiz, deprem sonrası koordinasyon, barınma ve tedavi ihtiyaçlarının yürütülebilmesi için kullanılabilecek binaları tespit ederek bölgedeki hasar tespit çalışmalarına önemli katkılar sağlıyor. Hasar tespit çalışmalarına katılan teknik ekibimiz: Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK, Prof. Dr. Süleyman ADANUR, Doç. Dr. Murat GÜNAYDIN, Doç. Dr. Barbaros ATMACA, Dr. Öğr. Üyesi Muhammet YURDAKUL, Arş. Gör. Fatih Yesevi OKUR, Arş. Gör. Fezayil SUNCA, Mimar Osman GÜLEŞ, İnşaat Yüksek Mühendisleri Murat NAS ve Eren DEMİRKAYA ile İnşaat Mühendisi Ali BALTA isimlerinden oluşuyor.

Üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Can ALTUNIŞIK’ın "06 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Pazarcık ve Elbistan) Depremleri Sonrası Mühendislik Yapılarında Tespit Edilen Yapısal Hasarlar, Nedenleri ve İleriye Dönük Öneriler" başlıklı projesi “TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı” kapsamında desteklenmiştir. TÜBİTAK 1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programı ile desteklenen teknik ekibimiz, hasar tespit çalışmalarının yanı sıra saha çalışmaları yaparak mühendislik yapılarında teknik incelemeler de gerçekleştiriyor. Hasar durumlarını değerlendirip, hasarların oluşma nedenlerini araştıran ekibimiz aynı zamanda ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalara önemli katkılar sunacak verileri de topluyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak depremin ilk gününden beri ayni yardım koordinasyonunu yürütmekte olup teknik üniversite kimliği ile de deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarına destek vermekteyiz. Üniversitemiz bütün imkânları ile deprem bölgesinde devletimiz ile yaraların sarılmasına çalışmaktadır. Akademik sorumlulukla birlikte bundan sonra da bilimsel araştırmalarımız ile bu tür felaketlerde ölümlerin olmaması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

 


17 Şubat 2023