haberler

Üniversitemiz 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, TBMM Başkanı Prof. Dr. Sayın Numan KURTULMUŞ'un Katılımı İle Gerçekleşti

Üniversitemiz 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni yoğun katılımla gerçekleşti. Törende Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI ve TBMM Başkanı Prof. Dr. Sayın Numan KURTULMUŞ katılımcılara seslendi

Üniversitemiz 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni TBMM Başkanı Prof. Dr. Sayın Numan KURTULMUŞ ve eşi Sayın Sevgi KURTULMUŞ’un teşrifleri ile gerçekleşti. Törene Trabzon Valisi Sayın Aziz Yıldırım ve eşi Sayın Güllühan Yıldırım, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ, Prof. Dr. Cemil RAKICI, Prof. Dr. Akif CİNEL, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bünyamin ER, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adil KARAİSMAİLOĞLU, Mustafa ŞEN, Yılmaz BÜYÜKAYDIN, Vehbi KOÇ, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan V. Atilla ATAMAN, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin GENÇ, ilçe belediye başkanları, mülki ve idari amirleri, Kamu kurum temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Üniversitemiz akademisyenleri, idari personelleri, öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı.

KTÜ’nün Gelişim Sürecine Dikkat Çekildi
Üniversitemiz tanıtım videosu ile başlayan törenin açılış konulmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, KTÜ’nün yıllar içerisindeki gelişim sürecine dikkat çekti. Prof. Dr. ÇUVALCI, “Bugün üniversitemizin eğitim-öğretimine başlayışının 61’inci yılında yeni akademik yıl açılışını gerçekleştirmenin haklı gururu ve sevinci içerisindeyim. Üniversitemiz Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından verilen 5 yıllık Tam Akreditasyon Belgesi ile aynı zamanda Araştırma Üniversitesi olması nedeniyle ülkemizde çift etiketi olan sekiz üniversiteden biri konumundadır. Bu yıl üniversitemizde devletimizin başlatmış olduğu, Sanayi ve Teknoloji bakanlığı öncülüğündeki milli teknoloji hamlesi kapsamında Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) ile bir işbirliği anlaşması imzalanmış ve bu işbirliği çerçevesinde Makine Mühendisliği bölümünde İHA Teknolojileri ve Termal Yönetim Sistemleri Laboratuvarı ve TUSAŞ irtibat ofisi açılarak faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Bu sayede, pek çok araştırmacının görev yapacağı laboratuvarda, TUSAŞ mühendislerinin geliştirdiği özgün platformlarda kullanılacak ileri Ar-Ge çözümlerinin, akademisyen ve öğrencilerle birlikte geliştirilmesi sağlanacaktır” dedi.

Akademisyenlerimiz Büyük Gurur Yaşattılar’
KTÜ’nün başarılarını artırarak devam ettirdiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, “Yine bu yıl, Üniversitemizden 17 akademik personelimiz Dünyanın en etkili bilim insanları listesi kariyer boyu etki kategorisinde yer almış, yıllık etki kategorisinde ise 26 akademik personelimiz yer alarak üniversitemizin başarı çıtasını daha yükseklere çıkarmışlardır. Hocalarımızı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum. Öte yandan Üniversitemizde başlatılan ödül ve teşvik sistemi sayesinde akademisyenlerimizin yapmış olduğu  Q1  makale  oranı 2019  yılında %18 iken bu oran  2022 yılında i %29 ‘a çıkarak büyük bir başarıya imza atılmıştır” diye konuştu. Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, konuşmasında katılımcılara Üniversitemiz hakkında detaylı bilgiler aktardı.

Yeni Dönemin İlk Dersini Prof. Dr. Kurtulmuş Verdi
Törende, Akademik yıl açılışına özel “Türkiye’yi Yarınlara Taşımak” konulu ders vererek katılımcılara seslenen TBMM Başkanı Prof. Dr. Sayın Numan KURTULMUŞ ise gelişen ve dönüşen Dünyada Türkiye’nin takip eden değil, takip edilen ülke konumuna geldiğini ve bu konumunun gençler sayesinde ileriye taşınabileceğini belirtti. TBMM Başkanı Prof. Dr. KURTULMUŞ, “Türkiye’nin ilk üniversitelerden biri olan KTÜ’de sizlerle birlikte, bu çatının altında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti, onuru ifade etmek isterim.  1955’de Türkiye’ne 4 tane üniversitesi vardı, bugün 208 üniversitesi var. Bugün Türkiye’nin 7 Milyon üniversite öğrencisinin olduğu büyük bir eğitim kadrosuna sahibiz. Cumhuriyetimizin 2’nci 100 yılının başlangıcını yaptık. Önümüzde yeni dönem, yeni safha açıldı. Şimdi bu büyük zorluklarla geride bıraktığımız ilk 100 yılın ardından Türkiye için yeni dönem başladığını görüyoruz. Önümüzdeki dönem her alanda büyük ve güçlü Türkiye olacaktır. Geldiğimiz noktada sadece bağımsız Türkiye değil, tam bağımsız Türkiye ideali benimsemek ve bu istikamette yürümek mecburiyetindeyiz. Öğrenci evlatlarımızın dünyada yeni sistemin kurulduğunu göreceklerinden adım gibi eminim. Yakın gelecekte dünyada hakkaniyete, adalete, insanlığa ait yeni sistem kurulacaktır. Bunun öncüsü de Türkiye olacaktır, sizler olacaksınız” dedi. TBMM Başkanı Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ, konuşmasında İsrail’in Filistin halkına uyguladığı soykırıma da dikkat çekti.

Açılış töreni, Dünyanın en etkili bilim insanları listesi “kariyer boyu etki” ve “yıllık etki” kategorilerinde yer alan Üniversitemiz akademisyenlerine ödül takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


06 Kasım 2023