haberler

Türkiye-Japonya Teknik İş Birliği: KTÜ'de Müzecilik Deneyimleri Paylaşıldı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Arkeoloji Bölümü’nün desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) ve Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı Derneği (JICA Derneği) ile "Türkiye-Japonya Teknik İş Birliği Müzecilik Deneyimlerinin Paylaşılması" konulu panel, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

Türkiye-Japonya Teknik İş Birliği Müzecilik Deneyimleri paneline; Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Trabzon İl Emniyet Müdürü Murat ESERTÜRK, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Watanabe DAİSUKE, JICA Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan H. ATAR, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmaları: Trabzon Valisi AZİZ YILDIRIM, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, JICA Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan H. ATAR ile JICA Türkiye Ofisi Başkanı WATANABE Daisuke tarafından yapıldı.

Trabzon Valisi YILDIRIM, açılış töreninde, panelin Trabzon’da düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek şunları dile getirdi: “Şehrimiz, derin bir tarihi mirasa sahip olup, bu mirası geleceğe yön vermede önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle müzecilik ve arkeoloji alanlarında gerçekleştirilecek çalışmalar, şehrimizin konumunu göstermenin yanı sıra geleceğe ışık tutacaktır.” Vali YILDIRIM bu bağlamda Karadeniz Teknik Üniversitesi ve arkeoloji bölümüne, Japon uzman araştırmacılara bu değerli çalışmada bir araya geldikleri için teşekkür etti ve panelin şehirleri ve her iki ülkeyi de ileriye taşıyacağını umut ettiğini ifade ederek sözlerini noktaladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak, Türkiye ve Japonya arasındaki köklü dostluğu daha da güçlendirecek önemli bir adım olan panele ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, ülkeler arasındaki kültürel ve teknik işbirliğinin günümüzdeki önemine dikkat çekerek şunları söyledi: Müzecilik deneyimleri, kültürler arasındaki köprüleri kurmak için önemli bir araçtır. Müzeler, geçmişi geleceğe taşıyan ve toplumları aydınlatan önemli kurumlardır. Bu nedenle, Türkiye ve Japonya'nın müzecilik alanındaki deneyimlerini paylaşarak, kültürel alışverişin arttırmak istiyoruz. Ayrıca, Trabzon'un müzecilik alanında önemli ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. ÇUVALCI, "Yeni bir müze yapısı ile kentimizin köklü geçmişini ve çağdaş kimliğini daha geniş kitlelere tanıtabilir ve böylece kültürel turizm potansiyelimizi artırabiliriz" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan panelin ilk bölümünde, JICA tarafından Japonya’da kültür varlıkları ve müzeler konusunda eğitim programlarına katılan kursiyerlerden: Kaman- Kalehöyük Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünden Uzman/Sanat Tarihçi Penbe GÜRSOY, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığından Arkeolog/Restoratör-Konservatör İlkay İVGİN ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü İnşaat Mühendisi Ali Haydar AKÇAKALE, Japonya’da aldıkları eğitimle ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Panel programı,  Üniversitemiz Şehir Bölge ve Planlama Bölümünden Doç. Dr. Sanem ÖZEN TURAN tarafından yapılan “Kentsel Arkeolojinin Kentle Bütünleştirilmesi” başlıklı sunumu ile tamamlandı.

Program, Panelistlere Belge takdiminin ardından yapılan fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

 


21 Mart 2024