haberler

KTÜ'den Deprem Raporu

 

"6 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Pazarcık Mw=7.7 ve Mw=7.6) Depremleri ve Artçılarını, Saha Gözlemlerini, Yapısal Hasarlarını ve İleriye Yönelik Önerileri İçeren Değerlendirme Raporu" yayınlandı.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, “Asrın Felaketi” olarak adlandırılan 6 Şubat 2023 günü dokuz saat arayla meydana gelen iki büyük deprem, ülkemizde çok sayıda can ve mal kaybına neden oldu. Depremlerin oluşmasını takiben kamudan, üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarından deprem bölgesine intikal eden ekipler; arama kurtarma faaliyetleri, hasar tespit çalışmaları, ruhsatlı binaların durumuna ilişkin çeşitli çalışmalar yürüttü.

Çalışmalarda aktif rol alan Karadeniz Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi'nden uzman akademisyenlerin 9 Şubat-19 Mart 2023 tarihleri arasında sahada yapmış oldukları zemin incelemeleri ve hasar tespit çalışmalarından elde ettiği izlenim ve değerlendirmelerini içeren bir rapor hazırlandı.

Üniversitemiz akademisyenlerinin de gönüllü olarak katılmış olduğu saha çalışmaları esnasındaki gözlemlerini aktardığı rapor; deprem sonrasında meydana gelen zemin kayması, sıvılaşma, mühendislik hataları, binaların durumu gibi konuları ele alıyor. Rapor; bölgenin depremselliği, deprem yer hareketi kayıtlarının değerlendirilmesi, zeminde, betonarme binalarda, yığma binalarda, sanayi yapılarında, tünel ve köprülerde, tarihi eserlerde, cami ve minarelerde gözlemlenen hasarları ve depremlerin ekonomik etkilerini, ayrı başlıklar halinde ele alarak açıklıyor.

Böyle afetlerin bir daha yaşanmaması adına yürütülen araştırmaların ve akademik çalışmaların ürünü olan raporu, siz değerli kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Rapora ulaşmak için tıklayınız.


12 Nisan 2023