haberler

KTÜ ve TUSAŞ Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı: Havacılık ve Uzay Sanayii Alanında İleri Ar-Ge Çözümleri Geliştirilecek

Üniversitemiz ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi bünyesinde bir laboratuvar kurulacak ve burada TUSAŞ mühendisleri tarafından geliştirilen özgün platformlar için ileri Ar-Ge çözümleri geliştirilecek. Ayrıca lisansüstü öğrenci ve doktora sonrası araştırmacı yetiştirilmesi, lisans bitirme projelerinin geliştirilmesi ve öğrencilere proje bursiyerliği imkânı sağlanması gibi konular da protokol kapsamında yer aldı.

Türkiye’de birçok üniversitenin akademik altyapısını oluşturan öncü eğitim kurumlarından biri olan Üniversitemiz, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra kamusal sorumlulukları kapsamında iş birliklerini artırmaya devam ediyor. Üniversitemiz bu amaçla TUSAŞ ile yerli üretime dayalı milli havacılık faaliyetlerini geliştirmek için kapsamlı bir iş birliği protokolüne imza attı. Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI ile TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL’in imzaladığı protokole ilişkin tören, Ankara’da Türk Havacılık Uzay Sanayii’nde gerçekleştirildi.

Protokol kapsamında, Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi bünyesinde ‘İHA Teknolojileri ve Termal Yönetim Sistemleri Laboratuvarı’nın kurulması ve faaliyet göstermesi planlandı. Bu sayede, 20 araştırmacının görev yapacağı laboratuvarda, TUSAŞ mühendislerinin geliştirdiği özgün platformlarda kullanılacak ileri Ar-Ge çözümlerinin, akademisyen ve öğrencilerle birlikte geliştirilmesi sağlanacak.

İmzalanan protokol, TUSAŞ için stratejik konularda çalışan lisansüstü öğrenci ve doktora sonrası araştırmacıların yetiştirilmesi, lisans bitirme projelerinin geliştirilmesi ve öğrenciler için sağlanan proje bursiyerliği imkânlarının yanı sıra Üniversitemizin protokol kapsamında sunacağı katkıları ve üstlendiği sorumlulukları da içeriyor.

Protokol ile sağlanan iş birliğini, Üniversitemizin dünya genelinde saygın bir üniversite olma hedefine ulaşması için atılan önemli bir adım olarak değerlendiren Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, imza töreni sonrası yaptığı açıklamada “Evrensel olarak saygın bir kuruluşla ortak çalışmalar yürüteceğiz. Bu iş birliği sayesinde Üniversitemiz, alanında uzman ve deneyimli kişilerle birlikte çalışarak farklı konularda önemli araştırmalar gerçekleştirecek ve bu araştırmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacak. Üniversitemiz, gelecekte de benzer iş birlikleri gerçekleştirerek alanında öncü bir kurum olarak yoluna devam edecektir.” ifadelerini kullanarak ileri bir tarihte, öğrencilerimizin de katılımı ile çalışma alanlarını, sosyal alanları ve üretilen özgün hava araçlarını yakından keşfetmek için TUSAŞ’a teknik bir gezi düzenleneceği bilgisini paylaştı.

 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii; sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 710 bin metrekare kapalı alanda 13.000’i aşkın çalışanı ile hizmet veriyor. TUSAŞ, Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup Havacılık, Uzay ve Savunma Sanayii alanında, küresel oyuncular arasında yer almaktadır.


19 Nisan 2023