haberler

KTÜ Uzay Kulübü, İHA Projesiyle TEKNOFEST 2023'te 3. Oldu

Üniversitemiz Uzay Kulübü bünyesinde faaliyet gösteren X2-KTÜUZAY Takımı, TEKNOFEST 2023 Uluslararası İnsansız Hava Araçları Kategorisi’nde yarışarak  “Askeri Personellere İstihbarat Toplamak” adlı projesi ile Üçüncülük Ödülü’nün sahibi oldu. 
Üniversitemiz X2-KTÜUZAY Takımı, TEKNOFEST 2023 Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışma Kategorisi’nde, 3.000 başvuru arasından seçilerek finale kalma hakkı elde edip finalde yarışan 110 takım arasından Üçüncülük Ödülü’nün sahibi oldu.
Proje kapsamında geliştirilen İHA'lar, yerli yazılım ve donanıma sahip olup X2-KTÜUZAY Takımı üyelerinin ürettiği kumandalar ile senkronize olarak çalışıyor. X2-KTÜUZAY Takımı olarak projelerinde yerlilik ve millilik üzerine yoğunlaştıklarını belirten öğrencilerimiz, deneme uçuşlarını Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde gerçekleştirerek yarışmaya hazırlandıklarını belirtti.
İnsansız Hava Araçları Yarışma Kategorisi’nde rekabet eden ve ödül alan “Askeri Personellere İstihbarat Toplamak” adlı proje; KTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Takım Kaptanı Ömer ESER, Takım Üyesi; Furkan BAYIRLI, Ümmügülsüm ALCI, Ahmet Niyazi KOÇAK, Eray KAHYA ile Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Enes ÖZBEY, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mustafa Cenk AYDIN ve İİBF öğrencisi Nazlıcan CENGİZ’in ortak çalışması ile oluşturuldu.
Proje hakkında açıklamada bulunan takım üyeleri önemli bilgiler aktardı: Operasyon ve Devriye olmak üzere iki adet İHA tasarlandı. Operasyon İHA, belirli koordinatlara otonom olarak gidiyor ve istihbarat bloklarını yerleştiriyor. Bu bloklar, yerli donanım ve yazılım ile donatılmış sensörler ile bölge hakkında veri topluyor ve bu veriler, yer istasyonuna aktarılıyor. Devriye İHA ise operasyon İHA'nın bıraktığı bölgeyi tarıyor ve yapay zekâ ile tehlike unsurlarını belirliyor. Böylece askeri personel, bölgeye gitmeden önce her türlü tehlike hakkında bilgilendirilmiş oluyor.
Bu başarıda emeği geçen öğrencilerimizi tebrik ederiz.


05 Mayıs 2023