KTÜ METAM, Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi Belgesini Aldı

Medikal Cihaz Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (METAM), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yetkilendirilmiş olan uluslararası denetim ve belgelendirme kuruluşu Kiwa Türkiye belgelendirme firmasınca gerçekleştirilen denetimler neticesinde TS EN ISO 13485: 2016-1 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni üç yıllık süreyle almaya hak kazandı.

29. 03. 2021 tarihinde 31438 numaralı Resmi Gazete’de yayımlanarak kuruluş süreci tamamlanan KTÜ METAM bünyesinde aktif olarak Dijital Tasarım Ofisi, Lisansüstü Çalışma Ofisi, Nörofizyoloji Mühendislik Laboratuvarı, Polimer ve Metal Eklemeli İmalat Laboratuvarları, Devre Tasarım Laboratuvarı, Talaşlı İmalat (CNC) Laboratuvarı, 3D Görüntüleme (Tersine Mühendislik) Laboratuvarı, Biyomekanik Test Laboratuvarı bulunuyor.

Merkezde yürütülen faaliyetler ve projeler kapsamında; kraniyoplasti uygulamaları, kemik ve eklem modül uygulamaları, mandibula uygulamaları, kişiye özel işitme cihazları ve uzuv implantları, metal altyapı uygulamaları, gece plağı modelleri, draft modeller, cerrahi operasyon öncesi planlama ve eğitim modelleri, öğrenci/asistan/hekim eğitim modelleri, sağlık alanında yapay zeka uygulamaları, beyin bilgisayar arayüzü çalışmaları, çeşitli mühendislik uygulamaları, geçici diş uygulamaları, 3B tasarım ve analiz hizmetleri, mekanik/dinamik test hizmetleri gibi alanlarda ürün/hizmet süreçleri destekleniyor.

“Polimer ve Metal İmplant, Protez ve Ortez Tasarımı, Üretimi ve Satışı” kapsamında Uluslararası Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi Standardına uygun bir yönetim sistemi kurulan METAM’da medikal ve tıbbi cihazlar sektöründe kamu-üniversite-sanayi eşgüdümünde; Türkiye’nin, tıbbi cihaz ve araç/gereçlerinin yerli üretimini sağlamak, revize etmek, yenilikçi tasarım ve çözümler üreterek bilime yön vermek ve Türk sanayisinin ihracata yönelik rekabet gücünü arttırmak vizyonuyla hareket ediliyor. Medikal/dental/endüstriyel alanlarda hizmet vermekte olan tüm özel ve kamu kuruluşlarının ihtiyaçları olan araç, gereç, sistem ve diğer unsurların geliştirilmesine ve/veya revize edilmesine katkı sağlamak, bilimsel çalışmalar yürütmek, elde edilen bilimsel sonuçları yayımlamak ve bu alanda nitelikli iş gücü yetiştirmek misyonuyla ilerleyen METAM’ın aldığı bu belge, Üniversitemizin araştırma üniversitesi kimliğinin temel bir sistematik kurularak devam ettirilmesi, ulusal/uluslararası akreditasyon süreçlerimizin sürdürülebilirliğinin sağlanması, kurumsal stratejik plan hedeflerine ulaşılabilmesi noktalarında önem arz etmektedir.

Belge, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI tarafından METAM ’a takdim edilmiştir.

25 Temmuz 2023