haberler

Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Gambiya Üniversitesi Arasında Yükseköğretim İş Birliği Protokolü İmzalandı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan başkanlığında Gambiya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren heyette bulunarak bakanlık bürokratları ve üniversite temsilcileriyle birlikte toplantılara katıldı. Yükseköğretim üzerine önemli istişarelerde bulundu. İstişareler sonrasında Gambiya Üniversitesi ve KTÜ arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Protokol çerçevesinde ortak araştırma ve geliştirme projeleri yapmak, öğrenci değişimini teşvik etmek, ulusal burs kaynakları üzerinden burs sağlanmasına aracı olmak, akademik ve idari personel değişimi noktasında girişimlerde bulunmak, ortak yayınlar gerçekleştirmek gibi amaçlar karara bağlandı. Tarafların eşitlik ve karşılıklı yarar ilkeleri temelinde imzaladığı protokol, yükseköğretim alanında bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasına dayalı uluslararası iş birliklerini artırma yolunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin Gambiya ile yapılan bu iş birliği, Türkiye ile Gambiya arasındaki eğitim alanındaki ilişkileri güçlendirme hedefine önemli bir katkı sağlayacaktır. Heyette yer alan diğer üniversitelerin temsilcileriyle birlikte, ülkeler arasında bilgi alışverişi ve akademik iş birliğinin artırılmasına yönelik ortak çabalara destek verilmiştir. Bu girişimler, her iki ülkenin yükseköğretim sektörünün daha da gelişmesine ve genç nesillerin uluslararası düzeyde eğitim alma imkanlarının artmasına yönelik olumlu bir perspektif sunmaktadır.

Gambiya ile Türkiye arasında eğitim alanındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla yapılan ziyareti gerçekleştiren heyette Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ile birlikte Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tuğba Ensari, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tevfik Zeyrek ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar Raşit Alemdar da yer aldı.

Yükseköğretim programı çerçevesinde Gambiya Yükseköğretim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Dr. Pierre Gomez ile görüşüldü. Bakan Gomez, geçmiş aylarda Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki tecrübelerinden yararlanmak için resmî bir ziyaret gerçekleştirdiklerine değinerek Türk heyetinin iadeiziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

27 Temmuz 2023