KURUMSAL
ÖĞRENCİ
AKADEMİK
İDARİ
ARAÅžTIRMA
HIZLI ERİŞİM
Mayıs
Ekonomi ve Felsefe Toplantıları-93
2008 Küresel Mali Krizi ve Uygulanan Yanlış Politikalar
2008’de baÅŸlayan Büyük Ekonomik Durgunluk döneminde, Amerika’da ve tüm dünyada milyonlarca insan evini ve iÅŸini kaybetmiÅŸ, birçok kimse de bu endiÅŸeyi hissetmiÅŸtir. Amerika’da baÅŸlayan kriz kısa zamanda küresel bir hal almış, tüm dünyada milyonlarca insanın iÅŸsiz kalması ve yoksullaÅŸmasına yol açmıştır.
Kriz sonrası yöneltilen; “Beklenen bu muydu?” sorusu, konunun derinliÄŸini belirlemek ve arka planı görebilmek açısından oldukça önemli. Çünkü küresel ekonomiye hâkim olan;
a) Modern ekonominin özgür piyasalara ve küreselleÅŸmeye olan inancıyla, herkes için refah vaadi,
b) KuralsızlaÅŸtırma ve finansal mühendislik gibi ÅŸaşırtıcı yenilikleri,
c) Yeni Ekonomi’nin daha iyi bir risk yönetimi saÄŸlayacağı ve konjonktur dalgalanmalarına bir son vereceÄŸi beklentisi,
d) Serbest piyasa doktrinlerinin geçerli olması,
e) En iyi devlet küçük devlettir ve devlet küçültülmelidir anlayışının hâkim olması,
f) Merkez bankalarının bağımsızlığının saÄŸlanması gerektiÄŸi düÅŸüncesi gibi paradigmalar beklentileri karşılamadı ve küresel krize zemin hazırladı.
Bu düÅŸünceden hareketle bir araya geleceÄŸimiz “2008 Küresel Mali Krizi ve Uygulanan Yanlış Politikalar” adlı doksan üçüncü toplantımız Prof. Dr. Hasan ÖZYURT tarafından sunulacaktır. Hocamız bizlerle; kriz aÅŸamasına nasıl gelindiÄŸi, krizin 20 nedeni, etkileri,krizi önlemek için alınan tedbirler, kurtarma planlarının baÅŸarısızlık nedenleri ve kurtarma hataları gibi krizin can alıcı konularını paylaÅŸacaktır.
Sezonun son toplantısında görüÅŸmek dileÄŸiyle…
Yer: İİBF EK Bina 4. Kat/Toplantı Salonu
Tarih: 22.05.2014
Saat: 14.30
Prof.Dr. Ahmet ULUSOY
Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü