UNESCO, Ebelik ve Doğum Hizmetleri

Doç.Dr. Songül AKTAŞ, 11 Ocak 2024 tarihinde  Aralık 2023 tarihinde UNESCO’nun Ebelik Mesleğini Somut Olmayan Kültürel Miras Değerler Listesine kaydetmesi üzerine KTÜ TV Canlı yayınında “UNESCO, EBELİK ve DOĞUM HİZMETLERİ” konusunda  konuşma yapmıştır. Aktaş, dünyada “Somut Olmayan Kültürel Miras Değerler Listesine” kaydedilen ilk ve tek  mesleğin EBELİK olduğunu, tüm dünya olarak ebe akademisyenlerin, klinisyenlerin ve ebe öğrencilerin  bu haklı gururu  yaşadıklarını belirtti. Aktaş konuşmasında, “UNESCO’nun bu kararında “ebeliğin bilgi, beceri ve uygulama yönüyle, kadim bir meslek olduğu, kendine has bilgi ve uygulama birikiminin olduğu,  ebe liderlerle bu bilgi, beceri ve uygulamanın gelecek nesillere aktarılması gerektiği ve ebenin anne, kadın, yenidoğan ve toplum sağlığını iyileştirmedeki gücünün  etkisi önemli olmuştur” vb. şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

Ebelik Bölüm Başkanı konuşmasını, KTÜ SBF Ebelik Bölümünün ulusal ve uluslararası akademik faaliyetlerinden söz ederek tamamlamıştır. Aktaş’ın konuşmasına bölgenin bir çok gazetelerinde yer verilmiştir.

Konuşmanın linki: https://www.youtube.com/live/kJDyFqO4ZX8?si=L-GIttT9IAhTicHC

13 Mart 2024