Doç.Dr. Songül Aktaş 9.Uluslararası 13. Ulusal Ebelik Öğrenci Kongresinde Davetli Konuşmacı olma

Ebelik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Songül AKTAŞ, Erzurum ili Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde 2-4 Kasım 2023 tarihinde yüz yüze düzenlenen 9. Uluslararası 13. Ulusal Ebelik Öğrenci Kongresine “davetli” konuşmacı olarak katıldı. “Cumhuriyetimizin 100. Yılı” özel temalı bu kongrede, Aktaş “EBELİKTE YÜZYILLIK İLERLEME“ konusunda konuşma yaptı. Aktaş konuşmasında, ebeliğin yüz yıllık sürecini değerlendirirken Cumhuriyet’den bu yana ebeliğin anne ve bebek ölümlerini azaltmada, emzirmenin sağlanmasında, gebeliği önleyici yöntemlerin kullanılmasında, kadın ve aile sağlığının korunmasında önemini ve etkisi istatistiklerle ortaya koydu. Ayrıca Aktaş 2023 yılında yayınlanan Türkiye Sağlık İstatistik Yıllığı verilerine göre; Anne Ölüm Oranının yüzbinde 12.6, Neonatal Ölüm Hızı binde 5,7, Sezaryen oranı yüzde 60.1, Primer Sezaryen (ilk kez sezaryen olan anne) oranın ise yüzde 31.1 olduğunun altını çizerek, bu oranların daha da azaltılması için; ebe liderliğinde bakımların desteklenmesi ve ebelik eğitiminin daha da güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.

13 Kasım 2023