sıkça sorulan sorular / genel başvuru kriterleri ve başvuru süreciyle ilgili sıkça sorulan sorular

Erasmus+ Programı’ndan faydalanmak için genel başvuru şartları nelerdir?

KTÜ’de kayıtlı aktif öğrenci olmak; lisans öğrencileri için en az 2.20, lisansüstü öğrencileri için en az 2.50 genel akademik ortalamaya sahip olmak; başvuru takvimimizde ilan edilen Erasmus+ Dil Sınavı’na katılmak. Bu şartları yerine getiren ve aldığı dil puanıyla faaliyet başvurusunda bulunacaktırlar. Yönergemiz gereği meslek yüksekokullarındaki öğrenciler programdan faydalanamazlar.


Kayıtlı olduğum eğitim düzeyinde Erasmus+ Programı’ndan ne kadar süre faydalanabilirim?

Kayıtlı olunan eğitim düzeyi süresince Tıp Fakültesi öğrencileri 24 ay, diğer tüm bölümlerin öğrencilerinin ise 12 ay Erasmus+ Programı’ndan faydalanma hakkı vardır.


Alttan dersim var, Erasmus+ Öğrenim veya Staj Hareketliliğinden faydalanabilir miyim?

Evet, alttan dersi olan öğrencilerin Erasmus+ programından faydalanması mümkündür.


Üniversiteye yeni başladım, birinci sınıfım ve ilk dönemimdeyim. Erasmus+ programından faydalanabilir miyim?

Birinci sınıf öğrencilerimiz en erken ilk yarıyılı tamamladıktan sonra, bahar döneminde açılacak çağrılara başvuruda bulunarak Erasmus+ programından faydalanabilirler. Yeni başlayan ve henüz güz dönemini tamamlamamış öğrencilerimizin henüz akademik ortalamaları olmadığından dolayı değerlendirmeye alınmaları mümkün değildir. Bu durumdaki birinci sınıf lisans öğrencileri güz dönemini en az 2.20 akademik ortalamayla tamamlamaları halinde bahar döneminde ilan edilecek Erasmus+ öğrenim ve staj faaliyeti çağrılarına başvuruda bulunabilirler.


Yüksek lisans/doktora programına yeni kayıt yaptırdım. İlk dönemimdeyim. Erasmus+ programına başvuru yapabilir miyim?

Bir yüksek lisans veya doktora programına yeni kayıt yaptıran öğrencilerimiz, bir önceki eğitim düzeylerine ait mezuniyet not ortalamaları en az 2.50 olması koşuluyla Erasmus faaliyetlerine başvuru yapabilirler. (Yüksek lisans düzeyinde olanlar lisans mezuniyet ortalaması, doktora düzeyinde olanlar ise yüksek lisans mezuniyet ortalaması ile başvuru yapabilirler.) Mezuniyet ortalamalarını 4'lük veya 100'lük sisteme göre gösteren transkriptlerini ise faaliyet başvurusu için tanınan süre içerisinde ofisimize ulaştırmaları zorunludur. Mezuniyet transkriptini sunarak ortalamasını bildirmeyen adayların başvuruları değerlendirmeye alınmaz.


Hazırlık sınıfında okuyorum. Erasmus+ programına başvuru yapabilir miyim?

Hazırlık sınıfında okuyan lisans öğrencileri hazırlık sınıfını bitirdikten sonra en erken birinci sınıfın güz dönemini tamamladıktan sonra Erasmus+ faaliyetlerine başvuruda bulunabilirler çünkü ancak bu şekilde akademik ortalamaları oluşacak ve değerlendirmeye alınabilecektir. Hazırlık sınıfında okuyan lisansüstü öğrenciler ise, en son mezun oldukları düzeydeki mezuniyet ortalamalarının en az 2.50 olması koşuluyla, Erasmus+ Öğrenci Staj Hareketliliğine ve bir sonraki akademik yıl için bahar döneminde ilan edilen Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliği çağrısına başvuruda bulunabilirler.


Erasmus+ Dil Sınavı başvurusu ve Faaliyet başvurusu nedir? Aralarındaki fark nedir?

Her dönem öncelikle dil sınavı için başvuru süreci ilan edilir ve sınav için öğrenciler başvuru yapar. Dil sınavı öğrenim ve/veya staj hareketliliğine başvurmak için zorunlu bir ön koşuldur. Sınavdan alınan sonuçlar ile öğrenciler, daha sonra ilan edilen faaliyetler için başvuruda bulunmalıdırlar. Faaliyet başvurusu ise öğrencinin katılmak istediği faaliyet türü için, sınavdan aldığı dil puanı ile başvuru yapması demektir.

Başvuru süreci kısaca şu şekilde ilerlemektedir:

Dil sınavı başvurusu > sınava katılım > ilgilenilen faaliyet için online başvuru yapılması

Başvuruları kaçırmamak için web sayfamız ve sosyal medya hesaplarımızdaki duyurular takip edilmelidir.


Güz döneminde Erasmus+ Programı’na başvurmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekir?

Güz döneminde düzenlenecek Erasmus+ Dil Sınavı’na katılmalısınız. Sınavdan alacağınız puan ile güz döneminde ilan edilecek öğrenim ve/veya staj hareketliliği çağrılarına başvuru yapabilirsiniz. Güz döneminde alınan öğrenim hareketliliği başvurusu, takip eden bahar dönemi için alınmaktadır. Staj hareketliliğine başvuranlar ise yaz döneminde staj yapacaklardır.

Uyarı: Lisans 1.sınıfa yeni başlayan öğrenciler henüz akademik ortalamaları oluşmadığı için güz döneminde Erasmus+ Programı’na başvuramazlar.


Bahar döneminde Erasmus+ Programı’na başvurmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekir?

Bahar döneminde düzenlenecek Erasmus+ Dil Sınavı’na katılmalısınız. Sınavdan alacağınız puan ile bahar döneminde ilan edilecek öğrenim ve/veya staj hareketliliği çağrılarına başvuru yapabilirsiniz. Bahar döneminde öğrenim hareketliliğine başvuru yapan öğrenciler bir sonraki akademik yıl gitmek üzere seçilirler. Staja başvuran öğrenciler ise bahar dönemini takip eden yaz tatilinde stajlarını gerçekleştirecektirler.

Uyarı: Lisans 1.sınıfa yeni başlayan öğrenciler güz dönemine ait akademik ortalamaları ile faaliyet başvurusu yapabilir ve yazın staj faaliyetinden faydalanabilir ya da takip eden akademik yıl içerisinde yurt dışında öğrenim görebilirler.


Özel durumuma ilişkin belgemi ek puan uygulamasından faydalanabilmek için ne zaman teslim etmeliyim?

Erasmus+ Program kuralları uyarınca, şehit veya gazi çocuğu, engellilik, hakkında koruma ve barınma kararı alınmış olması gibi özel durumu olan öğrencilerin Erasmus notlarına ek puan uygulanmaktadır. Ek puan uygulamasından faydalanabilmeleri için bu durumdaki öğrencilerin faaliyet başvurusu için tanınan süre içerisinde bu durumlarını belgeleyen evraklarını ofisimize teslim etmeleri gerekmektedir. Bu süre içerisinde belgelerini sunmayan öğrencilere ek puan uygulanmayacaktır.


Daha önce Erasmus’tan faydalanırken özel durumuma ilişkin belgeyi sunmuştum. Yeniden başvuru yaparken belgelerimi tekrar ofise teslim edecek miyim?

Evet, yeniden başvuru yapmanız durumunda özel durumunuza ilişkin belgeleri faaliyet başvurusu için tanınan süre içerisinde ofisimize teslim etmeniz gerekmektedir.