haberler

Bölümümüz Öğretim Elemanı Arş.Gör.Dr. Tülay AYYILDIZ AKOĞLU tarafından

Bölümümüz Öğretim Elemanı Arş.Gör.Dr. Tülay AYYILDIZ AKOĞLU tarafından "Matematiğin Uygulamaları Olarak Kriptoloji ve Bilgi Güvenliği" başlıklı seminer sunumu gerçekleştirilmiştir.

Kriptoloji gizlice gönderilmek istenen bir mesajın matematiksel yöntemler kullanılarak şifrelenerek alıcıya yollanması ve alıcının yine matematiksel yöntemler kullanarak aldığı mesajı deşifre ederek orijinal mesaja ulaşmasıdır. Kriptolojide kullanılan matematiksel yöntemlerde asal sayılar, sayılar teorisi, polinomlar, eliptik eğriler, kafes teorisi sıklıkla kullanılmaktadır. Bu konuda hala yürütülmekte olan iki ayrı çalışma şu şekilde özetlenebilir:

 

1. Hızlı Polinom çarpması: İki n terimli polinomun çarpılması için bu polinomların katsayıları arasında kaç tane çarpma işlemi kullanılacağı o işlemin bir bilgisayar tarafından ne kadar hızlı ve etkili yapıldığını belirler. Karatsuba ve Montgomery ile geliştirilen çok etkili yöntemler günümüzde hala kullanılmaktadır. ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitüsü'nden Prof.Dr. Ferruh Özbudak ve Doç.Dr. Murat Cenk ile yürütülen çalışmada lineer cebir tabanlı yaklaşımlar ile polinom çarpımının belirli sonlu cisimler üzerinde hızlandırılması hedeflenmektedir.

2. Kuantum Anahtar İletimi: Son yıllarda şifrelenmiş mesajlar Kuantum mekaniği ile inşa edilmiş kanallar kullanılarak yollanabilmektedir. Bu kanallar dinlendiği zaman şifreli olarak iletilen mesajda hatalar oluşmaktadır. Kuantum Anahtar İletimi problemi, alıcının deşifre ettiği mesajın bozulup bozulmadığını anlamak için matematiksel yöntemler geliştirmeyi hedefler. İTÜ bünyesinde yer alan Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi'nde Doç.Dr. Enver Özdemir ile yürütülen bu çalışmada polinom interpolasyonu kullanılarak Kuantum Anahtar iletimi probleminin bir çözümü üzerine çalışılmaktadır.

Etkinliğe katılan tüm öğretim üyelerine ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

 


24 Aralık 2021