Temmuz

Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Fatma Gültekin'in Mesajı

Jeoloji Mühendisliği Bölümü

Sevgili Öğrenciler,

Günümüzde, yer yuvarının anlaşılmasından uzay araştırmalarına, madenlerin, doğal gaz, petrol, kömür, jeotermal gibi enerji hammaddelerinin aranmasına, su kaynaklarının bulunup değerlendirilmesine, mühendislik yapılarının temel etüt çalışmalarına, deprem, heyelan, taşkın gibi doğal afetlerin araştırılmasına kadar yaşamın her alanında Jeoloji Mühendisliği temel bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Ülkemizin en eski Jeoloji Mühendisliği Bölümlerinden biri olan KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünde 58 yıldır alanında yetkin Jeoloji Mühendisleri yetiştirilmektedir. Doğal bir laboratuvar özelliği olan Doğu Karadeniz Bölgesinde olmanın verdiği avantaj ile bölümümüzün eğitim-öğretim çalışmalarını, daha çok arazide uygulamalı bir şekilde gerçekleştirmesi, mezunlarımızı hem sektörde hem de akademik alanlarda aranan mühendisler yapmaktadır.

KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü, uluslararası düzeyde lisans ve lisansüstü eğitimi vererek her alanda görev alabilecek nitelikli mühendislerin yetiştirilmesini hedeflemiştir. Bu bağlamda, geleceğin dünyasında başarı ile görev alabilecek, ekip çalışmasına yatkın, araştıran, bilgiyi paylaşan, atılımcı, yaratıcı özellikleri olan, pratik ve hızlı çözüm üretebilen, kendini sürekli yenileyen, çevreye duyarlı, mesleki ve etik kurallara uyan ve her alanda bulunduğu topluma liderlik yapacak jeoloji mühendisleri yetiştirmek temel hedefimizdir. Ülkemizin kalkınması açısından büyük önem taşıyan doğal kaynakların araştırılması–bulunması, doğal afetlerin araştırılması ve yönetilmesi, mühendislik yapılarının temel etüt projeleri, su ve yönetimi vb. konularda eleman yetiştirmek bölümümüzün öncelikli amaçları arasındadır.

Bölümümüz Genel Jeoloji, Mineraloji-Petrografi, Maden Yatakları-Jeokimya ve Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dallarından oluşmaktadır. Bölümümüzde uluslararası ve ulusal projelerde görev alan 17 Profesör, 1 Doçent ve 4 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 22 öğretim üyesi ile birlikte eğitim-öğretime yardımcı olan Araştırma Görevlilerimiz bulunmaktadır.

Bölümümüzde öğrencilere, mineral ve kayaçlar Genel Jeoloji ve Sedimantoloji; makro ve mikrofosiller Paleontoloji;  maden yataklarını oluşturan cevher mineralleri ve kayaçları oluşturan mineraller Maden Yatakları-Petrografi laboratuvarlarında tanıtılmaktadır. Optik Mineraloji Laboratuvarında Polarizan mikroskopları ile kayaçların mineralojik bileşimi; Zemin Mekaniği-Hidrojeoloji Laboratuvarında mühendislik yapılarının temellerinin oturtulduğu zeminin mühendislik özellikleri ve Kaya Mekaniği Laboratuvarında kayaçların mekanik özellikleri ayrıntılı olarak incelenmektedir. İnce Kesit Laboratuvarında ise kayaç örneklerinden ince kesit ve parlak kesitler hazırlanmaktadır. Ayrıca lisansüstü öğrenciler ve akademisyenlerin kullandıkları jeolojik malzemelerin kimyasal analizlerinin yapıldığı, kayaçlardan minerallerin seçilerek ayrıştırıldığı, jeolojik malzemenin mühendislik özelliklerinin belirlendiği AR-GE laboratuvarları da mevcuttur.

2026 yılına kadar MÜDEK/EUR-ACE akreditasyon sertifikasına sahip olan bölümümüzde başarı gösteren öğrencilerimizden dileyenler eş zamanlı olarak ders alıp, aynı anda iki lisans diploması (Çift Anadal), dileyenler de ilgi duydukları başka bir bölümden ders alarak Yandal sertifikası alabilirler.

İlk mezunlarını 1973 yılında veren bölümümüz, 2 binin üzerinde mezun vermiştir. Mezunlarımız Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri A.O., İlbank A.Ş., Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, İl Özel İdareleri, Belediyeler gibi bir çok farklı kurum ve kuruluşta çalışma imkânı bulabilmektedir. Ayrıca özel sektörde (madencilik alanında, baraj-HES şantiyelerinde, zemin etüt, su-sondaj, yapı kontrol, iş güvenliği bürolarında) hem kendi işini kuran hem de mühendis olarak çalışan mezunlarımız bulunmaktadır. Ayrıca, ülkemizde jeoloji eğitimi veren üniversitelerin birçoğunda akademisyen olarak görev alan çok sayıda mezunumuz vardır.

Doğayı seven, anlamaya ve korumaya çalışan, bilime önem veren öğrencilerimizin aramıza katılmasından büyük memnuniyet duyarız.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Fatma GÜLTEKİN