haberler

2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında Dereceye Giren Öğrencimiz KTÜ İşletme Bölümünü Değerlendirdi


2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında Dereceye Giren Öğrencimiz KTÜ İşletme Bölümünü Değerlendirdi

Karadeniz Teknik Üniversitesi İşletme Bölümünün 41. mezuniyet yılında dereceye giren ve bölüm birincisi olan öğrencimiz Yaman ALKADRİ, Karadeniz Teknik Üniversitesi İşletme Bölümüne dair izlenimlerini paylaştı:

"İşletme bölümüne katılacak değerli arkadaşlarım,

Öncelikle hepinizi tebrik ederek yazıma başlamak istiyorum. Bildiğiniz üzere gün gittikçe yaşadığımız dünyanın şartları daha karmaşık hale geliyor ve bize yüklenen yükümlülükler artırıyor. Bu değişimin farkında olmayan bireyler maalesef bu zor şartlara ayak uyduramayarak hem maddi hem de manevi sorunlara maruz kalıyor. Bu yüzden herkesin belirlediği hedef için gerekli olan becerileri edinerek kendini hazırlaması ve bu şartlarda başarılı olmaya çalışması gerekir.

İşletme bölümü öğrencileri olarak ilk senede göreceğiniz dersler, sizlere işletmedeki fonksiyonların genel işleyişini ve bu fonksiyonların birbirleriyle nasıl bir ilişki içinde olduğunu gösterecektir. Bu yılın sonuna kadar herkesin belli bir alanı seçmesi (Muhasebe mi? Pazarlama mı? Yoksa yönetim ve organizasyon mu?. vs.) ve bu alanla ilgili seçmeli derslere girmesi yararına olacaktır.

Benim tecrübeme göre bu bölümde nasıl başarılı olunur sorusuna naçizane bazı tavsiyelerim olacak.
Bu yolculuğun başlangıcı derslere düzenli olarak girmek ve kendi notunuzu tutmak. Derste anlamadığınız veya sıkıntı yaşadığınız bir konu olursa hocanıza mutlaka sorun, hocaya soramadıysanız bölümdeki araştırma görevlilerine gidip istediğiniz soruyu sorabiliyorsunuz (eğitim kadrosu çok anlayışlı yeter ki ilk adımı siz atın ve onlardan yardım isteyin). Dersleriniz bitince o gün tuttuğunuz notları temize çekin ve bunu yaparken anlamadığınız bir şey kalırsa ilgili kitaba bakarak o günkü derslerin cebinizde olduğundan emin olun. Bu süreç bazılarına çok zor ve zaman alıcı gelebilir ama emin olun en fazla 2 ile 3 saat arasında bütün konuları tamamlayabilirsiniz. Vize ve final döneminde kendi notunuzdan çalışıp sıkıntı yaşadığınız yerleri kitaptan tekrar okursanız okul dersleriyle ilgili işiniz tamamdır. Okulda göreceğiniz dersler size iş hayatı ile alakalı gerekli ipuçlarını verecek ama bunlar yeterli olmayabilir.

Yaşadığımız dünyanın sürekli değişimine ayak uydurmamızı sağlayacak şey sürekli öğrenmedir. Eskiler için özellik olan bazı beceriler bizim için gereklilik oldu. Temel düzeyde de olsa yabancı dil, bilgisayar kullanımı, bilişim teknolojileri ve yapay zeka hakkında fikir sahibi olmak bir işletme öğrencisi için olmazsa olmazdır. Bunları 4 yıllık lisans eğitimi sürecinizde yayarak fikir sahibi olabilirsiniz. Artık kursa gitmenize bile gerek yok, internette her şeyi bulabilirsiniz. Tabii ki bazen sıkılabilirsiniz, yorulabilirsiniz ama mutsuzluğa ve ümitsizliğe kapılmadan hedefinizi hatırlayarak kendinizi motive edebilirsiniz.

Çok uzatmadan bir konuyu tekrar hatırlatmak istiyorum; bu sürecin en önemli aşaması ve size rotanızı oluşturmanızı sağlayacak şey, ilk yılın sonuna kadar hedefinizi belirlemek ve ona göre planlama yapmaktır (Akademisyen mi, mali müşavir mi, pazarlamacı mı, yönetici mi… vs).

İnanın bu 4 yıl çok hızlı bir şekilde geçer ve herkes ektiği tohumların meyvesini toplamaya başlar. Belli bir hedef doğrultusunda derslere girerek, not tutarak, fikir alışverişi yaparak, arkadaş edinerek ve birbirinize yardımcı olarak çok keyifli bir lisans hayatı geçirebilirsiniz. Hepinize başarılar diliyorum."

Ayrıca Bkz: https://www.ktu.edu.tr/isletme/mezunlarimizdan


04 Ağustos 2023