haberler

Üniversitemizde Afetlerle Mücadelede Yeni Bir Dönem Başladı

LiDAR Teknolojisi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üniversitemize kazandırılan;

  1. DJI Matrice 300 RTK İnsansız Hava Aracı (İHA),
  2. İHA üzerine entegre edilmiş olan LiDAR modülü (DJI Zenmuse L1)
  3. Fotogrametrik kamera (DJI Zenmuse P1) ve
  4. Kızılötesi ve gece görüş kamera sistemi (DJI Zenmuse H20N)

ile afet öncesi risk azaltma çalışmalarına, afet sırasında acil müdahale, arama ve kurtarma çalışmalarına, afet sonrasında ise tespit ve iyileştirme çalışmalarına ulusal ölçekte katkı sağlanması hedeflenmektedir.

UYGULAMALAR


Yüksek rüzgâr direnci ile zor koşullarda çalışabilme özelliğine sahip İHA (İnsansız Hava Aracı), LiDAR, Kızılötesi ve gece görüş kamera teknolojisi ile aşağıda sıralanan uygulamalar gerçekleştirilebilecektir.

  • Heyelan, taşkın ve kaya düşme vakalarının 3 boyutlu modellenmesi ve izlenmesi,  
  • eski heyelan kütlelerinin ortaya konulması ve izlenmesi,
  • deprem etkilerinin (fay izi, zemin deformasyonu vb.) belirlenmesi ve afet sonrası hasar tespitine yönelik haritalama yapılması
  • termal ve gece görüş ile arama kurtarma ve yangın müdahale çalışmalarına katkı sağlanması ve ısı haritalarının üretilmesi
  • bitki örtüsü altında bulunan zeminin ve topografik yüzeyin 3 boyutlu haritalanması,
  • yüksek çözünürlüklü ortofoto ve sayısal arazi yüzey modelinin hazırlanması,
  • 3 boyutlu modelleme ve simülasyon altlığının oluşturulması,
  • nesne çıkarımı ve vejetasyon haritalaması,
  • maden sahalarında izleme çalışmalarının yapılması,
  • arazi (orman, yol, bitki örtüsü vb.) değişiminin tespit edilmesi,
  • kentsel dönüşüm ve imar projelerinin hazırlanmasına yönelik altlıkların oluşturulması, yapı stoğunun çıkarılması

TEKNİK ÖZELLİKLER

Mevcut dron (DJI Matrice 300 RTK) özellikle çok geniş çalışma alanlarında ve uzun süreli uçuş gerektiren çalışmalarda kullanılmaya uygun olan bir insansız hava aracıdır. 55 dakikaya kadar çıkabilen uçuş süresi, gelişmiş çarpışma önleme ve obje belirleme kabiliyeti ve IP45 koruması özellikleriyle sisli, yağışlı ve rüzgârlı havalarda ve engebeli arazi koşullarında güvenli bir şekilde çalışabilmektedir.

Kızılötesi kamera sayesinde doğa kaynaklı afet senaryolarında gece/gündüz arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılabilmektedir. Fotogrametrik kamera ile yoğun 3B nokta bulutu verisi ve ortofotolar üretilebilmektedir.

İHA üzerine entegre edilmiş olan LiDAR modülü (DJI Zenmuse L1) 5 cm düşey ve 10 cm yatay doğruluğa sahiptir ve saniyede 240 bin nokta ölçümü yapabilmektedir. 450 metrelik saptama menzili ile tek bir uçuşta yaklaşık 2 km2’lik bir alanı tarayabilmektedir. LiDAR modülü 20 MP çözünürlüğe sahip dahili bir fotogrametrik kameraya da sahiptir ve böylece tek bir uçuşta hem fotogrametrik veri hem de LiDAR verisi elde edilebilmektedir.


24 Mart 2023