haberler

"Doğu Karadeniz Özelinde Doğal Afet Yönetimine Güncel Yaklaşımlar" Paneli Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından organize edilen "Doğu Karadeniz Özelinde Doğal Afet Yönetimine Güncel Yaklaşımlar" konulu panel; Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Trabzon Ortahisar Kaymakamı Gürkan DEMİRKALE, akademisyenler ve öğrencilerimizin katılımıyla Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

DSİ 22. Bölge Müdürü Cengiz Han KILIÇASLAN, AFAD Trabzon İl Müdürü Ömer KIRATLI ve Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer YÜKSEK'in sunumlarını gerçekleştirdiği panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI konuşmasında, “Karadeniz Bölgesi’nin, ülkemizde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en fazla yaşandığı, oluşma sıklığı bakımından heyelanların, etki alanı bakımından ise taşkınların en sık görüldüğü bölge olduğu gerçeği dikkate alındığında, Üniversitemiz Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Merkez, sadece heyelan olayları ile ilgili çalışmalar yapmayıp bünyesinde oluşturduğu çalışma grupları ile ülkemizde ve bölgemizde deprem, sel, taşkın, kaya düşmesi, erozyon, çölleşme, su kaynakları, kıyı sorunları ve iklim değişikliği gibi çok geniş yelpazede çalışmalar yürütmeyi misyon edinmiştir.” dedi. Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU ise konuşmasında “Trabzon zaman zaman yaşadığımız başta heyelan, taşkın gibi doğal afetlerin en fazla yaşandığı illerin başında geliyor. Böyle bir doğal afetle karşı karşıya olan hemen her yerde üniversitelerimiz için çok önemli ve anlamlı olan, bu konuda yapacağı çalışmalardır. Bu anlamda KTÜ Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi, önemli bir misyon üstlenmektedir. Ülkemizde başta deprem konusunda olmak üzere en son benim de memleketim olan Düzce’de yaşanan doğal afetlere karşı ne kadar dikkatli ve tedbirli olmamız gerektiği hususunu bizlere bir kez daha hatırlattı. Yapacağımız çalışmalara, önleyici tedbirler olarak baktığımızda inşallah can kaybının yaşanmadığı, kimsenin burnunun kanamadığı günlere hazırlıklı olmamız lazım. Doğal afetler öldürmez, tedbirsizlik öldürür.” sözlerine yer verdi.

Panelistlerden Prof. Dr. Ömer YÜKSEK “Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Taşkınlar ve Kıyı Sorunları”, Cengiz Han KILIÇASLAN “Doğu Karadeniz Havzası Özelinde Doğal Afetler ve DSİ Faaliyetleri”, Ömer KIRATLI ise “Trabzon’un Afetselliği” başlıklarıyla yaptığı sunumları tamamladıktan sonra kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı. Program,  konuşmacılara hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından sona erdi.

 


16 Aralık 2022