Dr. Öğr. Üyesi Dursun SARAL KTÜ RADYO/TV'nin Canlı Yayın Konuğu Olmuştur
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Dursun SARAL 05.01.2026 tarihinde KTÜ RADYO/TV'nin Canlı Yayın konuÄŸu olmuÅŸtur.
Programda, Oruç Reis’in ailesinin Midilli’ye yerleÅŸme süreci, kardeÅŸleriyle olan iliÅŸkileri ve denizciliÄŸe adım atışı ayrıntılı biçimde ele alındı. Oruç Reis’in Rodos Åžövalyelerine esir düÅŸmesi, bu süreçte yaÅŸadıkları ve Hızır Reis’in (Hayreddin PaÅŸa) kurtarma giriÅŸimleri tarihsel baÄŸlamı içerisinde deÄŸerlendirildi. Esaretten kurtuluÅŸunun ardından Oruç Reis’in Akdeniz’de gerçekleÅŸtirdiÄŸi faaliyetler ve Åžehzade Korkut ile olan iliÅŸkisi de programın önemli baÅŸlıkları arasında yer aldı.
Yayında ayrıca, Oruç Reis’in Cerbe Adası’na gidiÅŸ süreci, Hızır Reis ile burada yeniden buluÅŸmaları, Barbaros unvanını kazanması ve sol kolunu kaybettiÄŸi mücadeleler detaylarıyla anlatıldı. Oruç Reis’in İspanya’ya düzenlediÄŸi seferler, Becaye Kalesi’nin fethi, Cicel BeyliÄŸi ve Cezayir Sultanı oluÅŸ süreci tarihsel kaynaklar ışığında ele alındı.
Programın ilerleyen bölümlerinde, Oruç ve Hızır Reislerin Yavuz Sultan Selim’e elçi göndermeleri, Cezayir Türk Sultanlığı’nın yapılandırılması, Tenes ve Telmesan seferleri ile Oruç Reis’in ÅŸehadeti ve sonrasında Hızır Reis’in izlediÄŸi yol deÄŸerlendirildi. Program, Oruç Reis’in Türk denizciliÄŸi tarihindeki yeri ve önemi üzerine yapılan kapsamlı deÄŸerlendirmelerle sona erdi.






05 Ocak 2026