haberler

Enstitümüz Öğrencileri İçin Kayıt Dondurma, Tez Teslimi ve Tez Savunma Süreçleri Hakkında

T.C. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 31.03.2020 tarih ve “Yeni Koronavirüs Hastalığı Salgınında Eğitim-Öğretim Süreçleri (Kayıt Dondurma)” konulu Yazısı (Ek-1) gereğince 2019-2020 Bahar yarıyılı için kayıt dondurma, tez teslimi ve savunma süreçlerinin aşağıdaki şekilde yürütülmesi kararlaştırılmıştır:

A – KAYIT DONDURMA TALEPLERİ

Öğrencilerin, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirtilen kayıt dondurma hakkından yararlanabilmeleri için; aşağıdaki dosya bağlantılarından indirilecek lisansüstü öğrenim aşamasına (ders dönemi/tez dönemi) uygun “Kayıt Dondurma Talep Formu” nun doğrudan ıslak imzalı veya imzalı olarak renkli taranmış (scan edilmiş) halinin, Anabilim Dalı Başkanlığı aracılığı ile EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi) üzerinden 30.04.2020 tarihine kadar Enstitü'müze gönderilerek başvuru yapılması gerekmektedir.

 

Form F8 - Kayıt Dondurma Talep Formu – Ders Aşamasındaki Öğrenciler İçin

Form F9 - Kayıt Dondurma Talep Formu – Tez Aşamasındaki Öğrenciler İçin

NOT: 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı'nda kaydı dondurulan öğrencilerin azami öğrenim sürelerine 1 (bir) yarıyıl ilave edilecektir. Kayıt dondurma talebi kabul edilen öğrencilerin 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı'ndaki ders yazılımları iptal edilecek olup, bu öğrencilerin tez teslimi yapabilmeleri için 2020-2021 güz yarıyılında yeniden ders kaydı yaptırması gerekmektedir.

B – ÖĞRENİME ARA VERİLEN SÜRENİN ÖĞRENİM SÜRESİNE İLAVE EDİLMESİ

Üniversitemizde 06.04.2020 tarihi itibariyle tüm birimlerde uzaktan eğitim sistemi ile eğitim öğretim yeniden başlayacaktır. İlgi Yazı’da yer alan “Bu süreçte tez döneminde olup azami süresi biten öğrenciler için eğitime ara verilen süre kadar ilave süre verilmesine,” hükmü gereğince; bu süreç içerisinde Üniversitemizde öğrenime ara verilen süre (3 Hafta), herhangi bir başvuru yapılmasına gerek olmaksızın tüm lisansüstü öğrencilerin azami süresine ilave edilecek olup, lisansüstü akademik takvimdeki ilan edilmiş olan tarihler bu çerçevede revize edilecektir. Ancak, kayıt dondurma talebinde bulunarak bu talepleri uygun görülen öğrencilerin azami öğrenim süresine, öğrenime ara verilen süre (3 Hafta) yeniden ilave edilmeyecektir.

C- TEZ SAVUNMA SINAVLARININ DİJİTAL İMKANLAR KULLANILARAK YAPILMASI

Enstitümüz tarafından 16.03.2020 tarih ve 29983781-199-E.2048 sayılı yazı ile Anabilim Dalı Başkanlıklarına yapılan bilgilendirmede, Yükseköğretim Kurulu’nun 13.03.2020 tarihli yazısı uyarınca 3 hafta süreyle Eğitim-Öğretim faaliyetleri ertelendiğinden, daha önce Enstitü Yönetim Kurulu tarafından tarihleri belirlenen tez savunma sınavları dahil olmak üzere, sınav ve benzer faaliyetlerin bu süre içerisinde yapılmayacağı bildirilmişti.

“Tez teslim, savunma ve yeterlik sınav tarihlerinin belirlenmesinde küresel salgının etki süreci ve öğrencinin şartlarının dikkate alınmasına, tez savunma ve yeterlik sınavlarının "denetlenebilir ortam ve şartlarda gerçekleştirilmesi ve muhakkak kayıt altına alınması şartıyla" dijital imkanlar ile yapılabileceğine …” hükmü gereğince; Enstitümüzde lisansüstü öğrenimini sürdürmekte olan öğrencilerimizin 13 Nisan 2020 tarihinden itibaren Covid-19 küresel virüs salgını tehlikesi geçinceye kadar tüm savunma sınavları (yüksek lisans ve doktora tez savunma sınavı, doktora tez önerisi savunma sınavı, doktora yeterlik sınavı, tezsiz yüksek lisans diploması için yeterlik sınavı) hem sınava girecek öğrencinin, hem de tüm jüri üyelerinin uzaktan katılacağı şekilde daha önceden altyapısı oluşturulmuş olan UZEM-Uzaktan Tez Savunma Sistemi kullanılarak yapılacaktır. Enstitümüz tarafından jüri üyesi görevlendirmeleri yapıldığı halde bu süreç içerisinde gerçekleştirilememiş tez savunma sınavlarının sonuçlandırılması ve bu tarihten sonraki savunma sınavları için Anabilim Dalı Başkanlıkları aracılığı ile Uzaktan Tez Savunma Sistemi’nden randevu oluşturulması gerekmektedir.     

 

Ek1: YÖK'ün Yazısı (2 sayfa)

 


03 Nisan 2020