haberler

Akademik Düzeyde Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi Gerçekleştirildi

Fen, mühendislik, sosyal ve eğitim bilimleri alanlarında üniversitelerimizde görev yapan araştırmacıların ve doktora öğrencilerinin bilimsel araştırma proje önerisi hazırlama ve yürütme becerilerinin geliştirilmesi amacıyla, Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Asım KADIOĞLU'nun koordinatörlüğünde TÜBİTAK destekli "Akademik Düzeyde Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi" etkinliği gerçekleştirilmiştir. 

Katılımcılara, proje hazırlama öncesi bilinmesi gereken temel kavramlar (bilgi, bilim, bilimsel araştırma, bilimsel araştırma ile ilgili deyimler), proje mantığı, bilimsel araştırma konusunun seçimi, hipotez kurma, araştırmanın planlanması, araştırma sonuçlarının analizi ve dokümantasyon konuları, etkileşimli seminerlerle anlatılmıştır. Öğleden sonraki oturumlarda verilen bilgiler doğrultusunda katılımcılar, 4 gruba (Fen, Mühendislik, Eğitim, Sosyal) ayrılarak, alanlarına uygun anahtar kelimeler verilerek bir proje konusu bulmaları sağlanmış ve bir TÜBİTAK 1001 projesi adım adım yazdırılarak, her bir adımı eğitmenlerin önerileri ile olgunlaştırılarak tamamlanmıştır. Son gün her grubun hazırladığı projeler sunum şeklinde hazırlanarak tüm katılımcıların katıldığı bir toplantıda sunulmuş ve diğer grupların sorduğu sorular cevaplanarak, projeler savunulmuştur. Sunum yapan grup dışındaki diğer katılımcılar, panelist olarak görev yapmış ve panel süreci uygulanmıştır. Google form üzerinden çevrimiçi olarak TÜBİTAK panellerindeki bir benzer puanlama ve değerlendirme pusulası kullanılarak, katılımcılara panel süreci birebir yaşatılmıştır.

Bugüne kadar, benzer birçok proje hazırlama eğitimine koordinatör ve eğitmen olarak katılan ve bu konuda önemli bir deneyime sahip olan Prof. Dr. Asim KADIOĞLU koordinatörlüğünde gerçekleştirilen bu etkinlikte, KTÜ bünyesinde görev yapan ve başta TÜBİTAK projeleri olmak üzere, projeler konusunda önemli bir birikime sahip olan Prof. Dr. Nurettin YAYLI (KTÜ-Eczacılık), Prof. Dr. Birdoğan BAKİ (KTÜ-İşletme) ve Prof. Dr. Yener EYÜBOĞLU (KTÜ-Jeoloji Mühendisliği), Prof. Dr. Bülent GÜVEN (Trabzon Üniversitesi-Fen ve Matematik Eğitimi) eğitmen olarak görev almışlardır. 

240 adet ön başvurunun kabul edildiği etkinliğe, katılımcı belirleme kriterlerine göre yapılan değerlendirme sonucuna göre toplam 29 kişinin katılması uygun görülmüştür. Akademik Düzeyde Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi Etkinliğine; aralarında doktora öğrencilerinin de yer aldığı, 18 farklı üniversiteden (Necmettin Erbakan Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Ondokuz Mayıs  Üniversitesi (3 kişi), Bilecik Şeyh Edibali Üniversitesi, RTEÜ, Giresun Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Van Yüncü Yıl Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, KTÜ (15 kişi) ve Trabzon Üniversitesi (3 kişi) olmak üzere toplam 29 kişi katılmıştır.   

 

 


13 Kasım 2022