etkinlikler

Kasım

ETKİNLİK: EMEG KTÜ DENAR-1 ARAŞTIRMA GEMİSİ Gezisi 3 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirildi

EMEG Birimi Eğitim Etkinlikleri kapsamında, 3 Kasım 2017 tarihinde 5. Sınıf öğrencilerimizin katılımıyla KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi ve KTÜ DENAR-I Araştırma Gemisi gezisi düzenlendi.

Dünya yüzeyinin %70’den fazlasını kaplayan okyanuslar, yaklaşık bir milyon çok hücreli ve bir milyar tek hücreli organizma barındırmaktadır. Oldukça rekabetçi yaşam koşulları, bu organizmaların çoğunda kimyasal savunma tekniğinin gelişmesine yol açmıştır. Son zamanlarda su altında arama, doğal ürünler kimyası, moleküler biyoloji ve biyolojik testlerdeki gelişmeler, bu yaşam alanlarında yeni biyomoküllerin keşfinde  ve deniz kaynaklı ilaç araştırmalarında büyük artışa neden olmuştur. Günümüze kadar tanımlanan deniz metabolitlerinin yaklaşık %70’inden fazlası deniz süngerleri, mercanlar ve mikroorganizmalardan;  yaklaşık %30’u ise  yumuşakçalar  ve yosunlar gibi diğer organizmalardan elde edilmiştir. 1981-2002 yılları arasında FDA  onaylı ilaçların yaklaşık % 50'sinin  deniz metabolitleri veya sentetik analoglarından oluşması, günümüz ilaç araştırmalarında deniz metabolitlerinin önemini ortaya koymaktadır. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız...

Son yıllarda  ilaç keşfinde önem kazanan  deniz araştırmaları alanındaki çalışmaları göstermek amacıyla  düzenlediğimiz gezide öğrencilerimiz, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Araştırma Laboratuvarı’nda yapılan bilimsel çalışmalar  ile  navigasyon  ve  bilimsel çalışmalar için tasarlanmış KTÜ DENAR-I Araştırma Gemisi hakkında detaylı  bilgiler  edindiler. Öğrencilerimize bu fırsatı sağlayan  ve etkinliğimize katkıda bulunan KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanlığı’na ve değerli öğretim elemanlarına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Eczacılık Fakültesi