haberler

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Tam Donanımlı Köprüüstü Simülatör açılışı yapıldı.

İMEAK DTO’nun katkılarıyla yapılarak 2021-2022 Bahar yarıyılı itibari ile denizcilik eğitimin hizmetine sunulacak olan Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü ‘Tam Donanımlı Köprü Üstü Simülatörü’ açılış töreni sektör temsilcilerinin bulunduğu geniş bir katılımla gerçekleşti. 


‘Tam Donanımlı Köprü Üstü Simülatörü‘ açılış töreni; Trabzon Valisi Sn. İsmail USTAOĞLU, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Sürmene Kaymakamı Sn. Ahmet Gazi KAYA, Sürmene Belediye Başkanı Sn. Rahmi ÜSTÜN, Denizcilik Genel Müdürü Sn. Ünal BAYLAN, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Sn. Salih TAN, IMEAK Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Tamer KIRAN ve eşi, IMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn. Recep DÜZGİT ve eşi, IMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyeleri Sn. Taylan KALKAVAN, Sn. Burak AKARTAŞ, IMEAK DTO Meclis Başkan Yardımcısı Sn. Kaan TÜRKANTOS ve eşi, IMEAK DTO Eğitim Müdürü Sn. Vurgun KARAYEL, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer FEYZİOĞLU, Turgut Kıran Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferhat KALAYCI, TÜRKKAPDER Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Zafer AKBULUT, KTÜ DUİM Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Şakir Tosun, İZKABDER Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yiğit AYKURT katılımlarıyla 04.03.2022 Cuma günü Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Muammer Dereli Kampüsünde gerçekleşmiştir. 


Trabzon Valisi Sn. İsmail USTAOĞLU, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi adına, yapılan bu çalışmadan dolayı memnuniyetini dile getirmiştir. İMEAK DTO’ya desteklerinden ötürü teşekkürlerini sunarak bu tür projelerin önemine vurgu yapmıştır.


Trabzon Valisinden sonra söz alan Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Sn. Hamdullah ÇUVALCI, bu tür etkinliklerin içerisinde bulunmaktan onur ve gurur duyduğunu, devlet desteği olmadan bağışlar ve çalışmalar sayesinde üniversite bünyesine kazandırılan Tam Donanımlı Köprü Üstü Simülatörü’nün yanı sıra bu tür projelerin devlet desteği alınarak daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebileceğini belirtti.


Denizcilik Genel Müdürü Sn. Ünal BAYLAN ise Türk denizcilerinin dünyada talep gördüğünü ve bu durumdan dolayı gururlandıklarını söyleyerek 2026 yılında Dünyada 90.000 vardiya zabiti açığı oluşacağından ve Türk denizcilerinin de büyük ölçüde bu durumdan faydalanabileceğini düşündüğünden bahsetti. Sn. BAYLAN konuşmasını simülasyona katkı veren İMEAK DTO’ya teşekkürlerini sunarak noktaladı.


Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde verilen teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı eğitimler de büyük önem arz etmektedir. Bu süreçte İMEAK DTO'nun katkılarıyla Muammer Dereli yerleşkesinde geliştirilen ‘Tam Donanımlı Köprü Üstü Simülatörü’  bölüm öğrencilerinin öğrendikleri teorik bilgileri daha iyi bir şekilde pratiğe dökmesine olanak sağlayacaktır.


Tam Donanımlı Köprü Üstü Simülatör Sistemi; görüntüyü 360 ° yatay olarak çevirebilecek, dikey görünüşünü aşağı ve yukarı değiştirebilecek. Görüntüyü sanal pruva istikametinden köprü kırlangıçlarına kadar çevirme kapasitesine sahip ve verilen eğitimin amaçlarına uygun olarak alacakaranlık, gece ve gündüz koşulları, rüzgâra bağlı deniz durumu sis, yağmur gibi hava olayları , küresel  dünya modeli ve yer yapısını özelliklerini en iyi şekilde sunup manevra ve dümen kolu konsolları , klasik ve modern bir geminin seyir kontrolleri için gerekli olan ekipmanlar ile donatılmıştır.


Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesinde hali hazırda bulunun köprü üstü simülatörü, İMEAK DTO katkılarıyla dünya standartlarına uygun hale getirilerek Türkiye’deki en son versiyon simülatör olarak fakülte öğrencilerinin kullanımına sunulmuştur.  


Katılımcılar öğrenciler ile bir araya gelerek simülasyonu deneyimlediler. Yapılan tören teşekkür ve plaket takdimi ile sonlandırıldı.

 

 


04 Mart 2022