AB Destekli proje çağrılarından CBC BSB-1121 IASON projesinin ilerleme toplantısı Selanik'te düzenlendi.

1. IASON (BSB-1121): Invasive Alien Species Observatory and Network Development for the Assessment of Climate Change Impacts in Black Sea Deltaic Protected Areas  (Karadeniz Delta Koruma Alanlarında İklim Değişikliği Etkilerinin Değerlendirilmesi için İstilacı YabancıTürler Gözlem ve İletişim Ağının Geliştirilmesi)

Proje Ortakları:

Romanya: Danube Delta National Institute for Research and Development (DDNI)( Proje Koordinatörü)

Romanya: Danube Delta Biosphere Reserve Authority (DDBRA) (PP2)

Ukrayna: Institute of Marine Biology of the National Academy of Sciences of Ukraine (IMB)(PP3)

Yunanistan: International Hellenic University (IHU) (PP4)

Türkiye: Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi (KTU-DBF) (PP5)

Gürcistan: International Business and Economic Development Center (IBEDC) (PP6)

Proje Süresi: 1 Temmuz 2020-31 Aralık 2022

Proje KTÜ (PP5) Bütçesi: 173.400,0 Euro

Proje Toplam Bütçesi: 987.700,0 Euro

Karadeniz kıyı şeridi boyunca özellikle nüfus yoğunluğu ve büyüme potansiyeli olan deltalarda (balıkçılık, balıkçılık ve su kültürü, turizm ve rekreasyon, çiftçilik vb.) çok sayıda ekonomik faaliyet geliştirilmiştir. Karadeniz, tarihsel olarak, denizcilik ve küresel ısınma gibi çeşitli nedenlerle Hint Okyanusu ve Akdeniz'den gelen yabancı türlerin istilası altındadır ve şu anda Karadeniz'in Akdenizleşmesi, iklim değişikliği nedeniyle bilim camiasında yaygın olarak tartışılmaktadır.  İstilacı Yabancı Türler (IAS) tehlikesi yeterince izlenip değerlendirilmezlerse, sadece ekosistem dengesini değil, aynı zamanda halihazırda iyi kurulmuş bir dizi sosyo-ekonomik faaliyeti de önemli ölçüde değiştirebilirler.

Projenin Amacı: Projenin genel amacı, Karadeniz deltaik ekosistemlerinde İstilacı Yabancı Türler (IAS=IYT) üzerinde ortak izleme eylemleri oluşturmak, gerçekleştirmek ve bunların mevcut ve tahmin edilen iklim koşulları altındaki tepkilerini değerlendirmektir. Proje, Karadeniz bölgesinde çevre koruma koordinasyonunun desteklenmesine ve özellikle ortak çevresel izleme sürecini iyileştirerek katkıda bulunmaya çalışacaktır. Beş ülkenin (Gürcistan, Yunanistan, Ukrayna, Romanya ve Türkiye) Karadeniz delta ekosistemlerinde IAS ile ilgili ortak izleme eylemleri oluşturmak ve gerçekleştirmek ve mevcut ve tahmin edilen iklim koşulları altında tepkilerini değerlendirecektir.

Projenin Kapsamı:

Proje ortaklarının her biri kendi ülkelerinden seçtikleri 1 tane delta koruma alanında projede belirlenen  çalışmaları yapacaktır. Türkiye bu kapsamda Kızılırmak Deltası’nda çalışmalarını yürütecektir.

Projenin Hedefi:

1. Projenin korunan alanlarında (Türkiye için Kızılırmak Deltası) İstilacı Yabancı Türler (IAS=IYT) ile ilgili ortak izleme ve risk değerlendirme prosedürleri geliştirmek ve uygulamak ve ülkeleri IAS envanterlerini oluşturmada motive etmek ve yardımcı olmak,
  2. IYT izlemede yenilikçi teknolojilere erişim ve kullanım yoluyla uzun vadeli sınır ötesi işbirliğini, bilgi ve araştırma kapasitesini geliştirmek,
  3. Projenin çeşitli seviyelerinde halkın katılımı yoluyla IYT izleme konusunda işbirliğini geliştirmektir.

Projenin Beklenen Ana Sonuçları:

1. Ortak sınır ötesi izleme ve değerlendirmenin uygulanması yoluyla, proje delta alanlarında mevcut ve öngörülen iklim koşulları altında IYT ile ilgili temel verileri elde etmek,
  2. ICT (information and communication Technology) hizmetlerinin sadece IYT izleme ve değerlendirmelerinde (bilgi ve araştırma kapasitesi) sağlanacağı bir organizasyon yapısının (Gözlemevi) kurulması, aynı zamanda projenin güncellenmiş sonuçlarının iyileştirilmesi ve kullanılması için vatandaşlarla ağ kurma / ve katılımını sağlamak (kurumsal kapasite),
  3. Toplumun her düzeyinde (eğitim, yöneticiler, politika yapıcılar, yerel topluluk) bilgi ve iletişim faaliyetlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasından kaynaklanan sınır ötesi işbirliği ve bilgi alışverişi yapmak

08 Ağustos 2022