tarihçe

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı (AD); 1998 yılında KTÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD’den Prof. Dr. Mustafa YANDI başkanlığında kuruldu.  2005 yılında, KTÜ Acil Tıp AD’nin ilk mezunlarından Abdülkadir Gündüz ve ardından Süleyman Türedi bölüme öğretim üyeleri olarak atandı. 2009 yılına kadar Prof. Dr. Mustafa Yandı bölüm başkanı olarak görevini yürüttükten sonra Acil Tıp AD öğretim üyelerinden Dr. Abdülkadir Gündüz bölüm başkanlığı görevini devraldı. Prof. Dr. Abdülkadir Gündüz 2020 yılına kadar bu görevi sürdürdü. 2020 yılından itibaren de Acil Tıp AD başkanlığı görevini Doç. Dr. Özgür Tatlı sürdürmektedir.

KTÜ Acil Tıp AD’nin üçüncü öğretim üyesi olan Dr. Süha Türkmen 2010 yılında göreve başladı. Bu arada 2012-2013 yıllarında Dr. Abdülkadir Gündüz Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başhekim ve Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu olarak görev yaptı. Yine Dr. Süleyman Türedi o tarihlerde, ABD’de Utah Üniversitesi Acil Departmanı’nda, Research Fellowship programına katıldı.

2012 yılında Yunus Karaca, 2015 yılında da Aynur Şahin ve Özgür Tatlı KTÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD da öğretim üyeleri olarak göreve başladılar.  Dr. Yunus Karaca ve Dr. Özgür Tatlı 2015 yılında İsrail’de Meyer Çocuk Hastanesi Rambam Tıp Merkezi’nde gözlemci olarak görev yaptı. Dr. Abdülkadir Gündüz 2016-2017 eğitim döneminde KTÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi dekanlığına atandı ve 2017 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Dr. Aynur Şahin 2013-2018 yılları arasında 9 Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Toksikoloji Doktora Programını tamamlayarak PhD ünvanını aldı. Acil öğretim üyerinden Dr. Özgür Tatlı, 2018 yılından beri KTÜ İyi Hekimlik Uygulamaları ve Simülasyon Merkezi’nde eğitici ve kurslar koordinatörü olarak görev yaptı ve halihazırda merkezin müdürü olarak görevine devam etmektedir. Dr. Aynur Şahin, 2018-2019 yılları arasında ABD‘de Emory Üniversitesi Acil Tıp AD’de Medikal Toksikoloji yan dal eğitimini alarak bu alanda Türkiye’nin ilk yan dal eğitimi olan Acil Tıp uzmanı oldu.

2020 yılında göreve başlayan Dr. Vildan Özer, Dr. Melih İmamoğlu ve Dr. Sinan Paslı’nın da katılımıyla şu anda kliniğimizde 2 profesör, 2 doçent ve 4 doktor öğretim üyesi görev yapmaktadır.

Halihazırda Prof. Dr. Abdülkadir Gündüz KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde Başhekim Yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Yine Prof. Dr. Süleyman Türedi Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Başhekim ve Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu olarak hizmet vermektedir. Ayrıca Prof. Dr. Süleyman Türedi, Türkiye Acil Tıp Derneği’nde (TATD) yönetim kurulu başkanıdır.

22 yıldır asistan eğitimi vermekte olan kliniğimizde halen 34 araştırma görevlisi uzmanlık eğitimlerine devam etmektedir. Bölümümüz, Türkiye’de ve dünyada ulusal ve uluslararası birçok saygın meslek örgütleri, fakülte ve üniversite ile ortak bağlantı ve faaliyetler düzenlemekte, sadece acil asistan eğitimi değil ayrıca paramedik, hemşire ve diğer sağlık profesyonellerinin eğitim faaliyetlerine de destek vermektedir. Bununla birlikte öğretim üyelerimizin ulusal ve uluslararası saygınlığa sahip dergilerde çok sayıda bilimsel yayınları olup bu yayınlar toplamda binlerle ifade edilen atıflar almışlardır. Anabilim dalımız bu alanda ülkemizin acil tıbbının öncüleri arasındadır.

Acil Servis hizmetlerine 2015’ten itibaren Türkiye’nin en modern ve büyük acil servislerinden biri olan yeni binasında devam etmekte olan kliniğimizden şimdiye kadar 52 acil tıp uzmanı mezun olmuştur.