Turnitin (Tez İntihal Engelleme) Programı Abonelik-2018

Turnitin Kullanıcılarının Dikkatine,

Üniversitemizde geçen yıl başlayan Turnitin kurumsal abonelik sürecinde Turnitin kullanımı ve belge sildirme işlemleriyle ilgili özellikle firma yetkilisi ile kütüphanemiz yetkili uzmanları tarafından verilen eğitimlere rağmen belirgin sorunlar yaşanmıştır. Özellikle yeni üyelere gönderilen bilgilendirme e-postalarında ve kullanım kılavuzlarında, Turnitin’de tez ya da herhangi bir belge taranırken “DEPO YOK” şeklinde taranması gerektiği belirtilmiş ise de bu durum yeterince dikkate alınmadığı için pek çok yüksek lisans ve doktora öğrencisi jüriye girerken benzerlik raporlarını alamamıştır.

Turnitin aboneliği 2018 yılı itibariyle ULAKBİM Lisans Anlaşması aracılığıyla tüm üniversitelere dağıtılmaktadır. Geçmişte yapılan hata ve yanlış kullanımların tekrar yapılmaması için,  Lisans anlaşması çerçevesinde aşağıda yer alan kullanım kurallarını lütfen okuyunuz.

TURNITIN (Tez, Proje, Ödev, Kitap Bölümü) İntihal Belirleme Analiz Programı

KULLANIM KURALLARI

1. ÜYELİK: Turnitin hesapları; akademik ünvanı Yrd.Doç.; Doç. ve Prof. olan öğretim üyelerine, Tez Danışmanlarına “Öğretmen Hesabı” olarak açılmaktadır. Öğrencilere (lisans, yüksek lisans, doktora) Öğretmen hesabı açılmamaktadır. Öğretmen hesabı bulunan akademisyenler gerekli gördüğü takdirde öğrencilerine “Öğrenci Hesabı” oluşturabilir. Programı kullanmak isteyen öğretim üyelerinin sisteme tanımlanması için;

Akademik Ünvan, Ad-Soyad:

Fakülte/Bölüm:

Dahili Telefon:

bilgilerinin ktu uzantılı e-postadan, Kurum yöneticisine, KTÜ Merkez Kütüphanesi Uzm. Beyhan Karpuz, beyhan@ktu.edu.tr ya da

Uzm. Zeki Kavanoz, zkavanoz@ktu.edu.tr adresine göndermeleri gerekir.

Hesap açma talepleri; sistemde herhangi bir sorun olmadığı takdirde bir ya da iki iş günü içerisinde cevaplandırılır. Turnitin üzerinden ilk giriş şifresi ve Kurum Yöneticisi tarafından oluşturulan bilgilendirme e-postası yeni üyeye gönderilir.

NOT: Telefonla, kurum e-postası dışında gönderilen adreslerden, şahsen ya da başkası adına yapılan başvurular kabul edilmemektedir.

2. KULLANIM: Turnitin’e üyelik, bilgilendirme e-postası ve ilk giriş şifresi gönderilerek oluşturulmaktadır. İlk giriş şifresini 24 saat içinde kullanarak yeni şifrenizi oluşturduğunuzda hesap işlemleriniz tamamlanmış olur. Turnitin Kurum yöneticisi, Öğretmen Hesaplarını oluştururken üyelerin soy isimlerini İngilizce karakterle kaydetmek zorundadır. Şifre oluşturma alanında ya da kişisel panelinizde İSİM ve SOY İSİM’lerinizi değiştirmeyin. Aksi takdirde sistem sizi tanımaz ve belge tarayamazsınız.

Hesaplarınızı ve şifrelerinizi kimseyle paylaşmayınız. Hesaplarınızı başkasına kullandırmayınız. Herhangi bir sorun ya da lisans ihlali durumunda sorumluluk hesap sahibine aittir. Lisans anlaşmasına aykırı bir durumda hesap kapatılır.

ULAKBİM Lisans Anlaşması çerçevesinde her üniversiteye ait belge tarama için belirli sayıda bir kota tanımlanmıştır. Bu yüzden belge tararken kullanım kotasını göz önünde bulundurarak önceliği öğrencilerinizin yüksek lisans ve doktora tezlerine veriniz. Başka bir üniversiteye ait tezi hesaplarınızdan taramayınız. Aksi takdirde hesaplarınız kapatılır.

3. DEPO YOK: Turnitin kullanımı için oluşturduğunuz sınıfların altında yer alan ödev sekmesi, “İsteğe Bağlı Ayarlar” alanında “Standart Yazılı Ödev Deposu” seçeneği ön tanımlı olarak gelmektedir. Bu alanı “DEPO YOK” olarak işaretlemeniz gerekmektedir. “DEPO YOK” seçeneğinde, analiz yapmak üzere yüklediğiniz doküman, Turnitin içerik havuzunda yer almaz ve depolanmaz. Yanlış ve hatalı Depolanan dokümanları hesabınızdan silseniz dahi Turnitin veritabanı arşivinden silemezsiniz. Silmeniz halinde depolanan sınıflarda aynı belge tekrar tarandığında benzerlik raporu oranı %100 şeklinde çıkar.

BELGE SİLDİRME: Depolanan belgeleri sildirme işlemi için yüklediğiniz dokümanın yanında yer alan ÖDEV ID numaralarını Turnitin Kurum yöneticisine e-postayla ileterek sildirebilirsiniz. Ödev ID’leri bilinen dokümanların havuzdan silinme işlemleri 3 ya da 5 işgünü içinde gerçekleştirilmektedir.

Yanlış ve hatalı depolanan ve hesabınızdan sildiğiniz Ödev ID’sini bilmediğiniz dokümanların ÖDEV ID tespitlerinin sağlayıcı firma TechKnowledge ya da TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yapılması mümkün olmayacaktır.

Bu nedenle, kullanıcıların kendi hesaplarına yanlış ve hatalı yükledikleri ve havuza gönderdikleri dokümanları, kurumun Turnitin yöneticisine bildirmeden hesaplarından silmemeleri gerekmektedir.

NOT: “Standart Yazılı Ödev Deposu” seçeneği ön tanımlı olarak gelmektedir. Programın bir özelliğidir, farklı kullanımlardan dolayı maalesef firma tarafından değiştirilememektedir.

Turnitin Şifre Oluşturma:

Turnitin Öğretmen Kılavuzu: