Ekonomi ve Felsefe Toplantıları-141

TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ ve TÜRKİYE UYGULAMASI

Toplum mühendisliği (social engineering), toplumun demografisinde, sosyal dokusunda, tarihten gelen yapısında değişiklik yapmak; tepkilerini, nefretlerini, isteklerini, sevgilerini, tutkularını, duygularını yönlendirmek, kontrol altında tutmak için çeşitli proje ve uygulamaları içeren çok yönlü bir faaliyettir. Toplum mühendisliği, tarih boyunca farklı isimlerle adlandırılmış olsa bile hep aynı amaca hizmet etmek için kullanılmıştır.

Toplum mühendisliğinin tarihte bilinen en eski uygulaması,  Makedonya Kralı III. Aleksandros (M.Ö 356 - 322) ‘un hocası Aristoteles (M.Ö 384 – 324)’e yazdığı bir mektup olmuştur. III. Aleksandros (Büyük İskender) mektubunda “ Zapettiğim topraklardaki insanları tahakkumum altında tutabilmek için neler yapmalıyım” diye görüş beyan eder. Aristoteles çözüm olarak öğrencisi III. Aleksandros’a   “İnsanların arasına nifak tohumları ekeceksin, birbirleriyle savaşınca hakem olarak kendini kabul ettireceksin ama anlaşmaya giden bütün yolları tıkayacaksın” nasihati verir.

Aristoteles’in yüzyıllar önce III. Aleksandnos’a verdiği nasihati bizim için de uygulanıyor mu? “İlm-i siyaset nedir? Sadece politikacılara mı lazımdır?”, “Dünyayı ülkeler mi yoksa büyük şirketler mi yönetiyor?”, “Rakip gözüken dev şirketler gerçekten rakip midir yoksa gizli ortak mıdır?”, “Bir işletmeyi rakipsiz kılmaya sebep olmak için hayalet rakipler nasıl kullanılır?” gibi soruların cevaplarının aranacağı Toplum Mühendisliği ve Türkiye Uygulamasıadlı 141. Toplantımız, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) – İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fazıl KIRKBİR tarafından gerçekleştirilecektir.

Prof. Dr. Yusuf SÜRMEN
Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü

Tarih :26.10.2017
Saat :14.30