Katma değeri yüksek bilimsel araştırmaların özendirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla, Üniversitemiz öğretim elemanlarının bilimsel çalışmalarından elde edilen çıktılara yönelik fikri ve sınai mülkiyet haklarının (FSMH, patent veya faydalı model tescili) tescil edilmesi, süreçlerde ihtiyaç duyulan giderlere yönelik destek projesidir. Bu kapsamda, sağlanacak destekler ve uygulama ilkeleri Komisyon tarafından belirlenerek duyurulur.
Bu kapsamda, aynı patent veya faydalı model için yalnızca bir kez destek sağlanır. Birden çok hak sahibi olan buluşlar için, destek başvurusu üniversitemiz mensubu hak sahiplerinin mutabık kaldığı bir öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi buluş sahibinin patent/faydalı modeline kanunda belirtilen oranda ortak olacaktır. Bu ortaklık başlangıçta protokolle imza altına alınacaktır. Buluş sahibi, FSMH başvurusu sonrası ortaya çıkardığı üründen gelir elde etmesi (ürünün lisanslanması) sonrasında Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne kanunda belirtilen oranda gelir aktarımı yapmakla yükümlü olacaktır.
FSMH destek başvurusu kapsamında yürütülecek işlemler ve harcamalar BAP proje süresi ile sınırlı olacaktır ve sonraki yıllarda gerçekleşecek masrafları patent sahibi kendisi karşılayacaktır.
Lisanslama sonrası protokol ile imza altına alınan gelir belirtilen ortaklık payı oranında BAP özel hesabına aktarılacaktır. Söz konusu buluştan ticari gelir elde edilmesi halinde, elde edilen “net gelirin” kanunda belirtilen oranda buluş sahibi/sahiplerine (patent masrafları düşüldükten sonra), kanunda belirtilen oranda ise hak sahibi sıfatıyla KTÜ’de kalacaktır.
Patent/faydalı model başvuru sahibi olarak araştırmacı kendinin yanı sıra buluşa ait ortak çalışmaları kendisiyle eşit ölçüde olan tüm araştırmacıları belirtmekle yükümlüdür. Yine araştırmacı patent formunda başvuru sahibi, buluşa ait ortak çalışmaları kendisiyle eşit ölçüde olan tüm araştırmacıları ve Karadeniz Teknik Üniversitesini başvuru sahibi olarak belirtmekle yükümlüdür.
Projelerde yer alan yürütücü ve araştırmacıların tamamı proje ekibini oluşturur. Öğretim elemanlarının projelerde yürütücü olabilmesi için doktora, tıp veya diş hekimliğinde uzmanlık, sanatta Yeterlik unvanlarını almış olmaları “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkındaki Yönetmelik” gereğince zorunludur. Sadece KTÜ mensupları proje yürütücüsü olabilir.
Patent veya faydalı model ortakları aşağıdaki koşulları sağlamak şartıyla araştırmacı olabilirler.
Üniversitemiz mensubu 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’na tabi akademik personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi tüm personel ile üniversitemizde eğitimlerini sürdüren yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile üniversitemiz mensubu olmayan kurum dışı ulusal veya uluslararası tüm bilim insanları araştırmacı olarak görev alabilirler. Projelerde çalışacak olan araştırmacıların belirlenmesi tamamen yürütücünün sorumluluğu ve inisiyatifindedir.
Bu projede sözleşmeli personel çalıştırılamaz.