haberler

Tedavi Olmayan Alerjik Rinit Astıma Dönüşebilir!

KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi Müge ERBAY ilkbahar döneminde sıkça karşılaştığımız alerjik rinit ve polen nezlesi hakkında bilgiler verdi.

Alerjik Rinit Nasıl Bir Hastalık?

Alerjik rinit burunda kaşıntı, doluluk, hapşırma ve beyaz bir akıntı ile kendini belli eden bir hastalık.

Polen Nezlesi Neye Diyoruz?

Polen mevsimi başlaması ile birlikte kişinin gözlerinde kaşınma, kızarma, sulanmaya ek olarak, burunda akıntı, sabahları arka arkaya şiddetli hapşırma, burunda damakta kulaklarda kaşıntı hissi olmasına polen alerjisi (saman nezlesi) diyoruz.

Polen Nedir?

Polenler (çiçek tozları) çiçekli bitkilerin çoğalmasına aracılık eden protein yapısında maddeler. Her yıl belirli mevsimlerde farklı tip bitkiler kendileri için uygun sıcaklık ve nem oranına sahip dönemlerde polenlerini çevreye bırakır. Çoğu ağaç polenleri kış sonu ve ilkbahar başında atmosferde yoğun iken, çayır (çimen) ve tahıl polenleri ilkbaharda ve yaz mevsimi başında, yabani ot polenleri ise yaz mevsimi sonu ve sonbaharda daha yoğun olarak bulunur. Polen mevsimleri ve yoğunlukları bölgenin bitki örtüsü, o sene aldığı yağışlar ve sıcaklık gibi hava şartlarına göre şehirden şehre farklılık gösterir.

Alerjenlerden Korunma Tedavinin En Önemli Basamağıdır

Öncelikle alerjik hastalıklara neden olan alerjenlerden korunma, tedavinin en önemli basamaklarından birisidir.  Polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde, polen yükü sabahın erken saatlerinde en yüksek düzeyde olur. Bu nedenle sabahları pencereleri kapalı tutmanız akşam saatlerinde havalandırma yapmanız uygun olacaktır. Evde ve arabanızda polen filtreli klima kullanmamızın yararı vardır. Polen mevsimlerinde, açık hava aktiviteleri ve bahçe ile uğraşı zamanlarının azaltılmasında fayda vardır. Sportif faaliyetler için kapalı alanlar tercih edilebilir. Polen taneleri giysilere yapışabileceğinden çamaşırlarınızı dışarıda kurutmamanızı, dışarıdan evinize geldiğinizde giysilerinizi değişmenizi ve bol su ile duş almanızı öneriyoruz. Tedavimizde ikinci olarak alerjik rinit yakınmaları anti alerjik ilaçlarla (tabletler, damlalar, spreyler) geçici olarak uygulayabiliyoruz.

Alerjik Hastalıkların Tedavisinde Alerji Aşısı Uygulanabilir

Tedavimizde üçüncü bir seçenek olarak, çeşitli alerjik hastalıkların tedavisi için 100 yılı aşkın bir süredir kullanılan alerji aşısı (immunoterapi) uygulayabiliyoruz. Yakınmalar iş/okul faaliyetlerinizi ve uykunuzu kötü yönde etkiliyor, koruyucu önlemler ve ilaç tedavilerine rağmen kontrol altına alınamıyor, yan etki nedeniyle ilaçlar kullanılamıyor, polen mevsimi sizin için beklenenden uzun sürüyor ve şiddetli seyrediyorsa alerji aşısı öneriyoruz. Aşı tedavisi dört ila sekiz haftada bir enjeksiyon yapılacak şekilde 3-5 yıl sürüyor. Tedavi sırasında alerjik yan etkiler gelişme riskinden dolayı aşı tedavisi ancak alerji ve immünoloji uzmanının ve deneyimli hemşirenin olduğu merkezlerde uygulanmalı.

 Tedavi Olmayan Hastalarda Alerjik Astım Gelişebilir

Hastalarımız tedavi olmayıp açık havada çok fazla bulundukları takdirde birkaç yıl içinde alerjik astım olabileceklerini unutmamalıdır. KTÜ Farabi Hastanesi, Göğüs Alerji ve İmmunoloji polikliniğimizde alerji testleri, polen alerjileri saptanması, ilaç tedavileri ve alerji aşısı uygulamalarını yapmaktayız.

 

KTÜ Farabi Hastanesi
KTÜ Farabi Hastanesi
Müge Erbay Alerjik Rinit
Müge Erbay Alerjik Rinit

30 Nisan 2024